Церква Різдва Пресвятої Богородиці (с. Грабовець, Львівська область)

Церкву в Грабовці (інший Грабовець є на Сколівщині) збудували того ж року і за подібним, нехай і спрощеним проектом що й в сусідньому селі Дуліби. Можливо, її звели ті ж самі майстри з Карпат на місці попередньої деревяної церкви, яку могли знищити під час першої світової війни. Відомо, що після цієї війни в селі на місці теперішньої церкви стояла тимчасова каплиця (деревяна?). Церква у користуванні громади УГКЦ.
Розташована в центрі села, біля дороги, на рівній просторій ділянці, частково оточеній деревами. Будівля хрещата у плані, одноверха. По центрі будівлі - восьмибічна, сплюснена по боках нава, до якої з південного сходу прилягає квадратовий в плані вівтар з прибудованими симетрично ризницями, по боках до нави прилягають гранчасті бічні рамена, а з північного заходу - квадратовий бабинець з присінком.
На гребені двосхилого даху надбудови присінку влаштований чотирибічний ліхтар з жалюзями у стінах, всередині якого, очевидно, має висіти дзвін. Церкву оточує піддашшя на приставних фігурних кронштейнах. Стіни будівлі шальовані вертикально дошками і лиштвами. Бічні двері ведуть до церкви є в північній стіні нави і західній північного рамена. Середхрестя нави завершує світловий восьмерик з одним заломом, вкритий грушастою банею з ліхтарем і маківкою.
На південний захід від церкви на зламі 2010-х рр. збудували муровану стінового типу дзвіницю на три дзвони (центральний - св. Іван Хреститель, ліворуч - старий дзвін, праворуч - бл. свщ. мнч. Миколай Чернецький). До того користувалися тимчасовою дзвіницею на металевому каркасі (на фото).

Перелік