Церква Архангела Михаїла (с. Нижня Стинава)

Нижня Стинава Церква Св. Арх. Михайла 1919  Церква на карті. Фото 11. 11. 2008 Існуюча дерев'яна церква зведена у 1919 році, очевидно, на місці попередньої деревяної, зруйнованої під час Першої світової війни. Належала до парафії у сусідній Верхній Стинаві. Церква в користуванні громади УГКЦ.
Розташовується посеред села, недалеко Народного дому, на рівній ділянці серед забудови, біля старого цвинтаря. Хрещата у плані одноверха. Складається з гранчастого вівтаря, орієнтованого на захід, квадратової нави з прямокутними бічними раменами і наближеного до квадрату бабинця. З обидвох сторін до вівтаря прибудовані ризниці, вкриті двосхилими дахами.
Вони і двосхилий дашок над входом до бабинця, розривають піддашшя, яке оточує церкву і опирається на випусти вінців зрубів. Під опасанням стіни з відкритого зрубу, над опасанням - шальовані вертикально дошками і лиштвами. Додатковий вхід - у північній стіні бічного рамена.
У 1990-х рр. Роман Сулик у книжці "Дерев`яне церковне будівництво на Стрийщині", Львів-Стрий, 1993 р., писав, що "вхід до церкви із заходу (насправді зі сходу - моя. прим.) через організований невеликий ганочок". Очевидно, його розібрали при одному з ремонтів. Середхрестя нави на четверику завершує світловий восьмерик (стіни оббиті деревяною вагонкою), вкритий банею з ліхтарем і маківкою.
На гребенях двосхилих причілкових дахів бабинця і бічних рамен, а також на гребені п'ятисхилого даху вівтаря, влаштовані восьмибічні ліхтарі з маківками. По останньому зовнішньому ремонті церкви її дахи перекрили металізованою бляхою. На схід від церкви розташована дерев`яна квадратова в плані двоярусна дзвіниця з одним дзвоном, вкрита банею з ліхтарем і маківкою.

Перелік