Церква Перенесення мощей Святого Миколая (с. Потутори, Тернопільська область)

Коли утворено парафію — невідомо, як нема точних відомостей про будівництво храму. Деякі дослідники вказують на те, що він міг бути збудований у 1900—1906 роках. Відомо, що парафія і храм до 1946 року належали УГКЦ. З 1946 до 1990 року парафія і храм були під юрисдикцією Російської Православної Церкви.

У 1990 році парафія і храм — знову в лоні УГКЦ.

У 1996 році відбулася єпископська візитація парафії владики Зборівської єпархії Михаїла Колтуна. У 1990-х-2000-х роках відбулося певне оновлення храму і парафії. Так, меценатом церкви у Потуторах був уродженець села, житель Австрії Теодор Венгер. За його кошти встановлено у центрі села хрест Героям-борцям за волю України. В околицях села Потутори є гора Лисоня з могилою Українських Січових Стрільців, на яку Т. Венгер також щедро офірував. Меценат церкви — менеджер ПП «Жива Земля Потутори» Іван Бойко, який виділив кошти на ковані ворота до церковного подвір'я і цегляну арку над ними. У 2008 році на церкві встановлено нову покрівлю. За пожертви парафіян встановлено бруківку при вході до церкви.

На парафії діють: Вівтарна і Марійська дружини. На території парафії є фігура Божої Матері, ювілейний хрест на честь тисячоліття Хрещення Руси-України.

У власності парафії є парафіяльний будинок (проборство з іншими будівлями).

Парохи:

  • о. Олександр Лонкевич,
  • о. Степан Масляк,
  • о. Іван Попівчак (з 1990).
Перелік