Церква Святого Юрія (с. Чагарі-Збаразькі, Тернопільська область)

У 1887 році селяни із Чагарів-Збаразьких купили дерев'яну церкву в с. Охримівці Збаразького району. А за спогадами Михайла Данилевича, церкву було придбано у с. Тарасівка Збаразького району та встановлено у 1894 році. Основним фундатором був Данило Ванькевич. У храмі зберігається заповіт, датований 1916 роком, яким Данило Ванькевич дарує на церкву 2 морги поля. Також є грамота, якою митрополит Андрей Шептицький благословляє Збаразького декана о. Олексія Заячківського (1914) на освячення дзвона. Храм дерев'яний, з однією банею, біля нього — кам'яна дзвіниця на три дзвони.

До 1946 року парафія належала УГКЦ, потім під тиском влади її перевели до Московського патріархату. 25 серпня 1991 року парафія і храм відновлюють свою діяльність у лоні УГКЦ. Як згадку про себе, о. Григорій Єднорович залишив парафіянам «Хресну дорогу», збудовану навколо храму.

На пожертви Василя Стороняка було куплено 2 дзвони, які навесні 1997 року освятив о. Григорій Єднорович. Влітку 1998 року зроблено капітальний ремонт храму, який освятив владика Михаїл Сабрига. Усі ці роботи також виконано за пожертви парафіян, Василя Стороняка та Михайла Бачинського.

Парохи:

  • о. Григорій Єднорович (25 серпня 1991 — 10 квітня 1995),
  • о. Василь Повшок (з квітня 1995).
Перелік