Церква Покрови Пресвятої Богородиці (с. Романове Село, Тернопільська область)

Романове Село завжди було самостійною її парафією, і тільки з 1843 року стало філіалом парафії с. Киданець.

Ініціатором та організатором будівництва нової церкви був Петро Лучка, який віддав своє поле та очолив церковний комітет з будівництва. Місце під будову церкви у 1913 році освятив митрополит Андрей Шептицький. Майстер будівництва — інженер Залецький зі Скалата. З 1923 року інженером будівництва був п. Фалендиш з Тернополя. Будівництво храму завершено у 1927 році. Першою відправу у новій церкві у 1928 році провів о. Григорій Хамчук.

У 1946 році державна влада заборонила діяльність УГКЦ, а о. Григорія Хамчука за те, що не перейшов до московського православ'я, було вислано на спецпоселення до Сибіру. Там він і помер.

За часів радянської влади храм Покрови Пресвятої Богородиці був постійно діючим у приналежності до РПЦ. 14 жовтня 1991 року, на престольний празник Покрови Пресвятої Богородиці, церкву повернули парафіянам греко-католицької конфесії.

16 жовтня 2003 року генеральний вікарій Тернопільсько-Зборівської єпархії о. митрат Василій Семенюк освятив новий розпис храму, який з ініціативи новопризначеного адміністратора декана о. Олега Григорця виконали художники Михайло Мацюх та Іван Кузик з Тернополя.

3 30 червня по 7 липня 2004 року на парафії проходила Свята місія, яку проводили: о. Михайло Шевчишин, ЧНІ, та о. Богдан Бешлей, ЧНІ. На честь закінчення місії церкві Покрови Пресвятої Богородиці було надано статус Відпустового місця. Відпуст велично і святково поновляється щороку на свято народження святого Івана Хрестителя (7 липня).

14 жовтня 2007 року встановлено та освячено на фасаді храму мозаїчний Образ Святого Покрову Пресвятої Богородиці (автор о. Євген Андрухів, член всесвітньо знаної «групи Рупніка»).

При парафії діють: братство Матері Божої Неустанної Помочі, Марійська і Вівтарна дружини, молитовна група.

Парафія має проборство — 0,32 га: парафіяльний будинок з присадибними будівлями, сад, город.

Парохи:

о. Антін Городецький (1812—1856),
о. Іван Пайкош,
о. Григорій Хамчук (1918—1946),
о. Михайло Шкільний (1989—1996),
о. декан Олег Григорець (з 17 липня 2003).

Перелік