Церква Успіння Пресвятої Богородиці (с. Домаморич, Тернопільська область)

У центрі села була невелика дерев'яна церква Успіння Пресвятої Богородиці, споруджена наприкінці XVIII століття.

Нову, муровану збудували у 1908—1910 роках. Церкву освячено в день празника Успіння Пресвятої Богородиці у 1910 році.

Дерев'яну церкву розібрали і продали в с. Юзефка (тепер село Йосипівка Тернопільського району).

У Першу світову війну церква була дуже пошкоджена і стояла руїною до 1924 року. Богослужіння відбувалися у той час в приміщенні шкільного будинку. У 1924 році громада відбудувала церкву. У 1944 році гарматними снарядами знову пошкоджено куполи церкви. Її за допомогою односельців із США і Канади реставрували.

У 1946 році парафія і храм перейшли до РПЦ.

У 1983 році всі комуністи партійного осередку села Домаморич (ЗО осіб) були свідками того, як бригада комсомольців-активістів району, очолювана головою Довжанської сільради Томашевською, під охороною міліції руйнувала церкву. Вони знищили іконостас, усю церковну атрибутику, хоругви, вивезли навіть лавки.

Органи державної влади церкву відкрили у листопаді 1988 року у приналежності до РПЦ. А 24 липня 1991 року в с. Домаморич було відновлено парафію УГКЦ.

Мешканців села, частина яких залишилася в православ’ї, намагався возз'єднати в єдину церковну громаду о. Володимир Хомкович.

Також о. Михайло Живчак доклав чимало зусиль і праці до генеральної реставрації церкви перед святкуванням її сторічного ювілею у 2010 році. Невдовзі відбулася місія, яку проводив о. Василь Іванів, ЧНІ та багатолюдна святкова архиєрейська Служба Божа, котру відслужив владика Василій Семенюк.

На парафії діють: спільнота «Матері в молитві», Марійська дружина, Вівтарне братство, братство Тверезості, братство «Почитання першої п'ятниці».

Парохи:

  • о. Роман Чировський (1841—?),
  • о. Лев Бачинський (до 1917),
  • о. Володимир Гірка (до 1959),
  • о. Володимир Пісьо (1992—1995),
  • о. Володимир Хомкович (1995—2005),
  • о. Михайло Живчак (з 28 липня 2005).
Перелік