Церква Покрови Пресвятої Богородиці (с. Біла, Тернопільська область)

Маючи багатостолітню історію разом і старовинний храм святого Миколая, наприкінці другого тисячоліття село заснувало ще одну греко-католицьку громаду і почало будувати новий храм Покрови Пресвятої Богородиці. Село тоді почало розбудовуватися, і храм святого Миколая вже не вміщав усіх вірних. Тому у червні 1993 року було засновано нову греко-католицьку громаду, а 29 червня того ж року XI сесія Білецької сільської ради XXI скликання виділила земельну ділянку під будівництво нової церкви.

Першою величною подією на місці майбутнього храму стало свято Покрови Пресвятої Богородиці у 1994 році, коли 14 жовтня місцевий парох о. Василь Козій освятив хрест на місці нової парафії, а через рік на свято Покрови він вже освятив каплицю. Саме відтоді розпочалося постійне літургійно-молитовне життя парафії. 7 липня 1996 року о. Василь Козій передчасно відійшов у вічність.

Будова храму тривала 7 років. 14 жовтня 2004 року єпископ Михаїл Сабрига освятив храм, престол та іконостас. З 2008 по 2012 рік тривало будівництво двадцятиметрової дзвіниці, у 2013 році завершено будову кам'яної огорожі.

Поряд з будівництвом формувалося духовне життя парафії. Утворювалися братства, спільноти: гурток «Біблійне коло», молодіжна спільнота «13-й учень», спільнота «Матері в молитві», Марійська та Вівтарна дружини. Щороку проводять набір до парафіяльної катехитичної школи, підготовку до Урочистого причастя та катехизацію двох вікових груп молоді та однієї катехитичної групи недільної школи для дорослих. Усі зібрання катехитичних груп відбуваються у спеціально призначеному для катехизації Духовному молодіжному центрі.

У грудні 2012 року на парафії відбулася духовна місія, яку проводили оо. Редемптористи. На території парафії зведено до ювілею 2000-ліття Різдва Христового пам'ятну фігуру Божої Матері «Знамення», а в лісовому урочищі на краю села зведено каплицю для освячення води.

Парохи:

о. Василь Козій (червень 1993—7 липня 1996),
о. митрат Роман Гриджук (з серпня 1996).

Перелік