Церква Святого архістратига Михаїла (с. Дубівці, Тернопільська область)

У 1908 році збудовано церкву святого Архистратига Михаїла, яка давала людям можливість берегти традиції, культуру та виховувати духовних і патріотичних людей. У роки виходу УГКЦ з підпілля між односельцями виникли непорозуміння, які призвели до міжконфесійних конфліктів, що тривали роками.

З 1991 року громаду УГКЦ віруючі УАПЦ навіть не впускали на церковне подвір'я і 19 років богослужіння відбувалися під церквою перед зачиненими дверима храму. Ні влада, ні люди не могли знайти компромісу у вирішенні проблем почергових богослужінь. Найкращим рішенням було збудувати нову церкву, що змогло б залагодити міжконфесійну ворожнечу в селі.

30 жовтня 2010 року з благословення правлячого єпископа Василія Семенюка наріжний камінь освятили парох громади УГКЦ о. Мирослав Худяк та парох села Шляхтянці о. Мирон Сачик. Місце під будівництво церкви вибрано громадою не випадково, бо, за переказами, на тому місці більше двох століть тому була дерев'яна церква та знаходився цвинтар поблизу неї.

Будівництво храму тривало недовго завдяки допомозі Тернопільсько-Зборівської єпархії, місцевих парафіян, греко-католиків із навколишніх сіл та щедрих меценатів і жертводавців: Володимира Лучкевича, Івана Лучкевича, Григорія Пінязя, Петра Волошина, Зеновія Рудніка, Богдана Редькви, Володимира Каплуна, Мирослава Дольного, Павла Могильського та інші.

Освятив церкву 30 жовтня 2011 року правлячий єпископ Тернопільсько-Зборівської єпархії Василій Семенюк.

Парохи:

  • о. Михайло Вінтонюк (1991—1996),
  • о. Мирослав Худяк (з 1996).
Перелік