Церква святих безсрібників Косми і Дам'яна (с. Цеблів, Львівська область)

У центрі мальовничого села Цеблів є дерев’яний храм свв. безср. Косми і Дам’яна, із стародавнім українським неповторним розписом. Храм збудований у 1867 р. Дочірня парафія с. Жужіль (тепер Жужеляни). У 1934 р. в Шематизмі зареєстровано як самостійну парафію сестер служебниць і сестер Св. Йосифа. Церква межує з монастирем СС. Св. Йосифа.

З 1830 р. у селі налічувалося 485 греко-католиків. А вже у 1939 р. їх налічувалося 920 гр.-кат., і 20 – римо-католиків.

У 1830 р. на парафію с. Цеблів для душпастирської опіки був наданий о. Мартин Лотушка. Отець Кирило Селецький (1879, 1909) заснував два згромадження: сестер-служебниць і сестер св. обручника Йосифа. Після нього парафію обслуговував о. Володимир Ринявець, який пішов на емеритуру у 1930 р. З 1930 р. парафію обслуговував о. Віктор Жук.

У 1946 р. починається підпільне життя парафії с. Цеблів. Із скасуванням УГКЦ після Львівського псевдособору парафія мала вибір або “московський батюшка”, або закриття церкви. Проте мешканці села були патріотами і глибоко вірними батьківській вірі. Багато вірних, в тому числі і сестри-монахині (блаженні Олімпія і Лаврентія) були вивезені на Сибір, і багато з них не повернулися. Церква на той час використовувалася більшовиками як колгоспна комора.

Парафію обслуговували підпільні священики: о. Михайло Шевчишин, о. Мар’ян Чернега, ЧСВВ, о. Григорій (прізвища не пам’ятають), о. Дам’ян Богун ЧСВВ, о. Петро Левочко і інші.

Наприкінці 1989 р. священик Михайло Комбель, використавши момент, відкрив церкву як Православну, і служив близько одного року. Опісля прийшов о. Іван Ковальчук. За нього громада поділилася на дві конфесії: греко-католицьку і православну. Стараннями родин Віри Луцик, Віктора та Івана Вергунів, Ганни Герус, Михайла Богуна, Тучапських було повернено храм греко-католицькій громаді. З 1990 до 1998 р. громаду обслуговував греко-католицький священик о. Дмитро Дмитраш. У 1995 р. з материнської церкви с. Жужеляни до с. Цеблова урочисто було передано ікону Зарваницької Матері Божої.

У 1998 р. на парафію с. Цеблів було надано священика о. Василя Партику. Цього ж року відбулася визначна подія. Спільно із сестрами-монахинями св. Йосифа парафіяни с. Цеблова та інших навколишніх сіл відзначили столітній ювілей заснування монастиря в с. Цеблів отцем Кирилом Селецьким. Очолив святкування Владика Зборівський Михаїл Колтун у співслужінні Вл. Юліана Гбура (тоді помічника Блаженнішого), Вл. Андрій Сапеляк (Аргентина), близько сорока священиків і велике число вірних. У 2000 р. парафія с. Цеблова урочисто відсвяткувала ювілей 2000-ліття від Різдва Христового. У вересні 2001 р. громада с. Цеблів спільно із сестрами згромадження св. Йосифа, на чолі з Вл. Михаїлом Колтуном, єпископом Сокальським урочисто відсвяткували проголошення Папою Іваном Павлом II блаженними Олімпію і Лаврентію.

Перелік