Церква Благовіщення Пресвятої Богородиці (м. Великі Мости, Львівська область)

Папа Пій XIII у 1893 році наділив церкву трьома Богородичними відпустами: Благовіщення, Успіння і Покров Пресвятої Богородиці.

До Львівського псевдособору парафією опікувався о. Павло Криничний ЧСВВ, якого більшовицька влада за те, що пропагував католицьку церкву, у квітні 45-го ув’язнила до тюрми на “Замарстинові”, де й був замордований. Після смерті о. Павла парафією опікувались сестри Шийка Ганна і Анастасія, їх шваґро – дяк Степан Рибіцький і його батько Максим, які у 50-х роках були заслані в Сибір. Того часу в Мостах проживали монахині ССНДМ Касіяна (Катерина) Герман, Крук (Марія) Захарія, які допомагали священикам. Сестра Захарія була ув’язнена і заслана до Мордовії, де пробула близько 10 років. Повернулася важкохворою і незадовго померла, похоронена на кладовищі у Великих Мостах. Окрім вищезгаданих сестер, с. Катерина Васько лікувала людей і повстанців; сестра-мироносиця Ірина Шийка нині проживає в Івано-Франківську, має 102 роки. С. Катерина Кісь долучилася до розвитку парафії. У Великих Мостах підпільно служив о. Мар’ян Чернега. У 1990 р. храм було передано греко-католицькій громаді. 31 грудня 1990 р. владикою Ю. Вороновським до Великих Мостів направлений о. Володимир Юськів.

У святині з часу виходу з підпілля служили: митрополит Володимир Стернюк, Юліан Вороновський, Михаїл Колтун; патріархи: Мирослав-Іван Любачівський, Любомир Гузар, а також відвідав і мав слово до громади кардинал РКЦ М. Яворський. У 1991 році на парафії було створено спільноту УМХ. Урочисто і велично відзначено сторіччя храму. Проповідником того дня був о. Андрій Шагала, ЧСВВ разом з монахами Крехівського монастиря. У 1994 році відбулися тижневі місії, які провадив о. Боніфатій із Бразилії разом із сестрами катехитками св. Анни. Завершилася місія 31 липня обходом по місті хреста, який потім встановили на церковному подвір’ї. У 1997 році також була тижнева місія, яку провадив о. Василь Зінько, ЧСВВ разом із сестрами СНДМ. Місійні науки проводилися у храмі, військовій частині, лікарні, у школі, на підприємствах. Були окремі науки для дітей, молоді, молодих сімей, для свекрух, невісток, чоловіків, жінок і ін. З нагоди 2000-ліття хрещення Руси-України споруджено й освячено дзвіницю.

Перелік