Церква святого Володимира (м. Сарни, Луцький екзархат)




Парохію св. рівноапостольного Володимира в м. Сарни, на сьогоднішній день, прийнято вважати першою з відновлених греко-католицьких громад (після скасування УГКЦ в 1946 році рішенням Львівського псевдособору) на теренах Волині та Полісся. В період з 1991 по 1998 років, парохією опікувався о. Михаїл Литвин. За сім років ревного служіння, отцю Михаїлу вдалося:
– зорганізувати громаду;
– зібрати необхідну документацію для того щоб провести реєстрацію релігійної громад;
– домогтися рішення місцевої ради про виділення ділянки для будівництва святині.

Досить знаковою подією, для життя спільноти в м. Сарнах та УГКЦ на Волині вцілому, стало освячення хреста та наріжного каменя для майбутньої святині митрополитом Володимиром Стернюком, який і сам в 30-х рр. ХХ століття спільно з блаженним Миколаєм Чернецьким служив на теренах Волині.

З 1998 по 2003 роки адміністратором парохії був о. Іван Хміль. Служіння душпастиря сприяло якісному оновленню громади, а також налагодженню тісних стосунків з римо-католицьким духовенством. Саме християнська відкритість та допомого римо-католицької спільноти, допомогла громаді УГКЦ організувати сталість богослужбового життя, адже надала в оренду власну каплицю. Таким чином на кінець 2003 року було закладено фундамент та закомульовано кошти для будівництва храму.

У грудні 2003 року, рішенням єпископа Сокальсько-Жовківського Кир Михаїла (якому на той час була поручена духовна опіка над парохій Волинської та Рівненської областей) на заміну о. Івану призначають о. Василя Городецького.
За час свого служіння (з 2003 - 2007 роки), отцю Василю спільно з членами парохії вдалося втілити декілька ключових адміністративних рішень:
– завершити процес виділення земельної ділянки для потреб храму (загальною площею 0,417 га.);
– виготовити та затвердити проект храму в модерно-поліському стилі.

З 2003 по 2006 рік проводяться активні роботи будівництва святині. А в скорому часі (25 листопада 2006 року) у новозбудованому храмі, який потребував ще багатьох допрацювань, відбулася перша Божественна Літургія. Однак в силу сімейних обставин, у вересні 2007 року, отць Василь за благословенням Кир Михаїла (Колтуна) перейшов на служіння до Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ.

З 17 вересня 2007 року адміністратором парохії було призначено о. Миколу Бердника. Саме під егідою отця Миколи, протягом 2007 - 2010 років, було завершено внутрішні роботи в храмі та облаштовано хори і дзвіницю. На сьогодні ще тривають роботи по зовнішньому плануванню та впорядкуванню території навколо храму. Спільнота живе активним богослужбовим життям та налічує близько 70-ти вірних.

Перелік