Церква святих верховних апостолів Петра і Павла (м. Нововолинськ, Волинська область)

Нововолинськ - молоде шахтарське місто, засноване у 1957 р., населення якого становить 58 тис. мешканців разом із селищем Жовтневе. З історії відомо, що у с. Низкиничі, що знаходиться поряд з Нововолинськом, польський шляхтич Адам Кисіль у XVII ст. побудував Свято-Успенський монастир яким опікувались отці Чину Святого Василія Великого. З причини утисків, а опісля і повної ліквідації, Української Греко-Католицької Церкви на теренах Волині російським царатом в 1839 році монастир перейшов до Православної церкви Московського Патріархату, під опікою якого знаходиться дотепер.

Парафія св. Верховних апостолів Петра і Павла УГКЦ у м. Нововолинськ зареєстрована 27 березня 2002 року з благословення єпископа Києво-Вишгородського Екзархату Кир Василя Медвіта (юриздикція якого охоплювала значну більшість нашої держави). На початку парохією опікувались отці василіани, які душпастирювали в місті Володимир-Волинський (о. Мартин Хабурський, а опісля о. Терентій Довганюк). На зорі формування спільноти богослужіння відбувалися у пристосованому приміщенні колишнього бараку по вул. Автобусній (навпроти автовокзалу). Однак через віддаленість від свого монастиря, та неможливість провадити належну духовну опіку вірних, отці василіани просили правлючого єпископа Сокальсько-Жовківської Єпархії Кир Михаїла (Колтуна) (під духовною опікою якого знаходилися парафії Волинської та Рівненської областей), надати окремого священика для громади в м. Нововолинську.

Таким чином вже 30 грудня 2002 року декретом № 02-376 Кир Михаїл (Колтун), призначив адміністратором парафії молодого енергійного священика о. Володимира Кметя.

Спільні зусиллями о. Володимира Кметя, декана о. Рамана Бегея, старости громади п. Степана Кравчака та підтримка мера міста Сапожнікова Віктора спричинились до того, що громаді була надана земельна ділянка для будівництва храму (вул. Піонерська 18-а в центрі міста). Саме в цьому місці, упродовж 2004-2007 років парохіяни громади, заручившись фінансовою підтримкою вірних УГКЦ в Галичині та Америці збудували каплицю і заклали підвалини для зведення храму.

На сьогодні парохія налічує 250-300 вірних, та постійно збільшується завдяки активній праці о. Володимира. Варто зазначити, що плідний внесок для розбудови громади також вносить функціонування при парохії обласного осередку «Karitas», спектр діяльності якого охоплює потребуючих незалежно від їхньої конфесійної приналежності. Разом з тим, при парохії діють чисельні молитовні спільноти, серед яких зокрема такі: братство Матері Божої Неустанної помочі, Апостольство молитви, Матері молитви.
В серпні 2012 р. Екзарх Луцький Кир Йосафат (Говера) іменував отця Володимира парохом громади святих Петра і Павла.
На даний час ведеться будівництво храму при допомозі парафіян, благодійних організацій і єпархій Німечини.


Розклад богослужінь

Понеділок
7.30 Сповідь
8.00 Свята Літургія (за здоров’я)
Вівторок
7.30 Сповідь
8.00 Свята Літургія (за здоров’я)
Середа
7.30 Сповідь
8.00 Свята Літургія (за здоров’я)
Четвер
7.30 Сповідь
8.00 Свята Літургія (за здоров’я)
П’ятниця
7.30 Сповідь
8.00 Свята Літургія (за здоров’я)
Субота
8.30 Сповідь
9.00 Свята Літургія (за померлих)
12.00 Недільна школа (молодша група)
14.00 Недільна школа (старша група)
18.00 Вечірня
Неділя
9.00 Утреня
10. 00 Свята Літургія
18.00 Вечірня
Свята, які випадають в будні
8.00 – Утреня
9.00 – Свята Літургія
18.00 – Вечірня

Перелік