Церква Покрови Пресвятої Богородиці (с. Гута, Львівська область)

Перша згадка про дерев’яну церкву Покрови Пресвятої Богородиці с. Шмітків – 1530 рік. У 1901р. – відреставрована, малював священик Мусевич.

Парохи: о. Іван Худин, о. Микола Лев, якого виселили у 1946 році.

1953-1954 роки – повернення мешканців села Шмітків і Мошків, що зберегли свою національну культуру, духовність і патріотизм. У роки лихолітть плекали народні звичаї, молитву на вервиці, почитання Пресвятого Серця Ісуса і Пресвятого Серця Марії, молились із збережених католицьких молитовників, слухали радіо “Ватикан”. У храмі радянська влада примусила селян тримати колгоспні коні і вівці. У 1979 р. – занедбаний і понівечений храм завалився. 29 вересня 1990 р. ієромонах Яків, ЧСВВ (м. Червоноград) освятив камінь під нову церкву і хрест. У 1992 р. – люди звели дерев’яну церкву. На Покрову о. Іван Макар і о. Богдан Лилик у ще ненакритій церкві служили першу Службу Божу під відкритим небом. Постійні почергові богослужіння, місії, Хресні Дороги служить о. Іван Макар, грамота від 20. 08. 1992 р. кардинала Мирослава-Івана Любачівського.

У храмі ведуться реставраційні роботи: майстри з Жужелян обмалювали храм зсередини, встановлено новий іконостас майстрів с. Черниці Миколаївського району.

14 жовтня 2004 року Чин посвячення храму, головного престолу здійснив Єпископ Михаїл Колтун.
Відомостей про діяльність підпільних священиків у цьому селі поки що нема.

18 липня 1999 р. О. Йосафат Воротняк, ЧСВВ у співслужінні з о. Іваном Макаром, о. Ярославом Збитковським, о. Тарасом Венгрином урочисто посвятили фігуру “Матінка Божа Покрова”.

Перелік