Церква Вознесіння Господнього (с. Скоморохи, Львівська область)

За часів переслідування нашої Церкви при совєцькій владі, до родини Ірини Ющак приїжджав о. Чернега і молився з вірними, уділяв їм Св. Таїнства.

У 1943-1953 роках в церкві с. Скоморохи здійснював пастирську службу о. Теодор Лопушанський.

У 1946 р. під тиском державних органів він приєднався до РПЦ. Пастирське служіння здійснювали о. Микола Дуда (УПЦ МП), о. Богдан Війтів (УПЦ МП).
У червні 1996 р. о. Ярослав Кащук повертає парафії с. Скоморохи, с. Ільковичі, с. Перетоки, с. Ульвівок, с. Теляж, с. Трудолюбівка разом з вірними парафіянами в лоно УГКЦ. На Покрову 1990 р. парафіяни с. Скоморохи та с. Перетоки гостинно зустріли Владику Юліана Вороновського, і отримали від греко-католицького єпископа благословення.

Весною та літом 1990 р. були посвячені могили борцям за волю України в с. Ільковичі та с. Скоморохи. 12 червня 1994р. на храмове свято Вознесіння ГНІХ греко-католицький Владика Михаїл Колтун, єпископ Зборівський, на скоморохівській горі уділяє Архиєрейське благословення вірним, і під час Архиєрейської Літургії нагороджує о. Ярослава Кащука хрестом з прикрасами, а у 1995 – мітрою.

На Вознесіння 1998 р. парафія с. Скоморохи, разом з навколишніми селами, святкувала 100-річчя храму. З благословення Владики святкове Богослуження очолював о. Микола Пристай, особистий секретар Патріарха Йосифа Сліпого, 16 священиків співслужили, співав хор семінаристів Львівської семінарії.

Стараннями парафіян до 100-річчя храму придбано церковний дзвін, всередині та зовні оновлено храм, постійно проводяться ремонтно-реставраційні роботи.
На парафії перебував чудотворний образ Зарваницької Божої Матері

6 червня 1996 р. парафіяни с. Скоморохи разом з вірними УГКЦ в м. Сокалі відзначили 400-ліття Берестейської Унії.

За ініціативою інтелігенції с. Скоморохи створено Марійську дружину і “Союз Українок”, які беруть участь у прощах і святкуваннях, допомагають священику розвивати парафію і провадити люд Божий до освячення і спасіння.
Вихідцями з парафії є священики: о. Петро Звір, о. Андрій Кащук, о.Тарас Звір.

Перелік