Церква Святих апостолів Петра і Павла (с. Йосипівка, Тернопільська область)

До 1946 року парафією опікувалися священники із с. Купчинці Козівського району. У 1910 році жителі села придбали дерев'яну церкву із с. Домаморич Тернопільського району.

Єдиним, що було тоді у власності громади — став у центрі села. Люди вирішили зробити насип поруч з ним і на ньому встановили церкву. її освятили у рік встановлення — 1910.

У 1989 році дерев'яну церкву відреставрували і народні майстри виконали внутрішні розписи. Жертводавцями храму є парафіяни.

У старій дерев'яній церкві здійснювали богослужіння від 1989 до 2005 року. Для її відкриття доклала зусиль Ярослава Корба. Найактивнішими у реставрації церкви і розквіту парафії були: Едуард Возняк, Михайло Зальопаний, Григорій Безвушко, Михайло Мацко, Роман Якимець, Аделія Яцків, Андрій Злонкевич, Ярослав Рудий, Михайло Козак, Григорій Балух, Мирон Юіцак з родиною, який проживає у Львові, Василь Квілінський. За його кошти у 2009 році збудовано дзвіницю. У 2003 році за пожертви парафіян закінчено виготовлення іконостасу.

З благословення єпарха Тернопільсько-Зборівського владики Михаїла Сабриги освятив новий храм о. декан Роман Гриджук в день святих верховних апостолів Петра і Павла 12 липня 2005 року (на той час парафіяни села відреставрували старий костьол, який громада села приватизувала і отримала за рішенням місцевої влади у довічне користування).

Церква у власности греко-католиків була з 1910 до 1946 року.

Є припущення, що тоді, коли була візитована парафія у Мар'янівці, була візитація і у Йосипівці: 9 червня 1902 року візитував парафію митрополит Андрей Шептицький, а 3 липня 1937 року — єпископ Никита Будка.

Парохи:

До 1946 року служив о. Михайло Козоріз.

З початку 90-их о. Михайло Симець. А з 2005 і до сьогодні о. Іван Зозуля.


Перелік