Церква Пресвятої Євхаристії (м. Торхільд, Канада)

Виявляється, що до організації парафії та придбання цвинтаря цю місцевість принаймні одного разу відвідав о. Василя Ладика з метою хрещення дітей. Саме 3 червня 1913 року о. Ладика охрестила близько 6-7 дітей різного віку в домі Генріха Бугая, який знаходиться приблизно за 3 км. на схід від нинішньої церкви в районі Егремонт, який іноді називають «піщаними пагорбами». Потім 29 серпня того ж року о. Ладика прийшов відслужити Божественну Літургію просто неба на новопридбаному кладовищі. Віряни прийшли пішки. Не було ні доріг, ні коней, але деякі дворяни вже мали волів. Українські люди почали заселяти цю територію близько 1909 року, а територія була заселена до 1914 року. Цвинтар мав 10 акрів, а землю подарував Михайло Горбах, яка була частиною його садиби та юридично описана як частина NW-2-59-22 На захід від 4-го меридіана, титульний № 244-X-54. Зусиллями кількох вірних та енергійних господарів, таких як Михайло Горбах, Андрій Козак, Джон Хмара, Фред Верчолюк, Кіндрат Радомський та інші, заохочені о. Ладика, вони почали організовуватися та гуртуватися і створили будівельний комітет. Перше будівництво церкви почалося 30 травня 1917 року і знаходилося за 10 км. з міста Торхільд. Хрест спорудив К. Ольховий із кількох уламків, пожертвуваних Іваном Хмарою. Розміри церкви були 18 х 18 футів. Для оплати витрат було організовано: колядування, добровільні пожертви, вечірні чаї, пікніки, які зібрали аж 30,00 доларів. Вся робота в церкві була добровільною. Священик отримував стипендію за візит від $3,50 до $7,00, які збирали на той час. Потягом приїхали отці Василіяни з Едмонтону: о. Василій Ладика, о. Матвій Гура, о. Йосафат Тимочко, о. Созонт Дидик, о. Навкратій Крижановський, о. Порфирій Боднар, о. Георгій Зидан, о. Йосафат Жан, о. Ксенофонт Роздольський, о. Софрон Дякович, о. Дамаскін Попович, о. Теодорович і о. Лоховей. Під час цих рідкісних візитів духовенство повинно було відправляти богослужіння, хрестини, вінчання, сповідати, освячувати могили, проводити зібрання та викладати катехизм. Зрештою, у 1930-х роках візити були щомісячними з о. Павло Олінський, о. Мефодій Ганнас та о. Ювеналіс Слота як духовні лідери. 20 січня 1926 року парафію відвідав перший єпископ нашої Церкви в Канаді, Його Ексцеленція Никита Будка. Сім’ї зростали, і важливо було зорганізувати їх у парафіяльну родину. Виникла потреба в новій церкві.

Територія була майже повністю заселена приблизно до 1920 року, і сім’ї збільшувалися не по днях, а по годинах. Сім'ї українських піонерів раділи багатьом дітям, і в міру того, як населення збільшувалося, швидко ставало очевидним, що церковна будівля не підходить для розміщення вірних. Дедалі більше людей ставали активними на парафії та охоче допомагали. Дороги покращувалися, 3-4 вірних вже придбали автомобілі. За 20 км було ще одне поселення українців. на північ від церкви в районі під назвою Тудор, де також була маленька церква, побудована на початку 1920-х років. Саме в 1930-х роках о. Микола Когут обслуговував парафії Егремонт і Тудор. Церква Тюдорів також була занадто малою, щоб вмістити своїх вірних. О. Когут міг передбачити, що через 20 чи більше років населення переросте церковні будівлі, і він передбачив, що нову церкву можна буде побудувати в селі Торхільд, об’єднавши парафії Егремонта та Тюдорів. У той час Торхільд був процвітаючим діловим центром, розташований приблизно посередині між церквами Егремонта та Тюдорів. Ідеальною була б центральна церква, розташована в Торхільді того часу. О. Пропозиція Когута, за винятком одного члена церкви Егремонта, зустріла рішучий спротив. Були інші священики, які наслідували і намагалися пропагувати ту саму ідею. Зрештою кожна парафія вирішила побудувати нову церкву самостійно на тому ж місці.

Після Другої світової війни молодь почала залишати ферми у великі центри, де можливості роботи та оплати були набагато привабливішими. Багато фермерів продали свою землю, щоб вийти на пенсію або працювати в Едмонтоні. З розквітом економіки Альберти завдяки відкриттю родовищ нафти та природного газу Торхільд почав забезпечувати місто благоустроєм. Люди переїжджали до Торхільда, щоб піти на пенсію. Було багато молодих і старших українців-католиків, але жодної церкви в місті. Люди в Торхільді почали вимагати нової сучасної церкви в Торхільді. Владі було зроблено подання про реквізицію організації нової парафії в Торхільді. Цей дозвіл було надано і о. 27 квітня 1952 року Джон Чінченко був призначений Торхільду. Колеса зайшли в рух. Збір коштів на землю для нової церкви розпочався з проведення розіграшів, лото, обідів, пожертвувань, членства та базарів. Восени того ж року о. Джорджа Малі було призначено до парафії Торхільд і він дуже активно намагався отримати землю, на якій можна було побудувати церкву, у грудні 1952 року. Слід також віддати належне видатним членам парафії Вільяму Вако та Найку Ендрю. Щоб розпочати збір коштів на храм, о. Малий пожертвував перші десять доларів у неділю, 31 липня 1953 року. На той час це було великим підбадьоренням. Серед багатьох форм збору коштів 24 лютого 1954 року було організовано традиційний український танець «Пущення» з валовим надходженням 184,40 дол. Це стало щорічною традицією, і до 1975 року він зібрав 3954,00 доларів. О. Малого змінив о. Петра Іванця, який обслуговував громаду до 1957 р. Біля тимчасової каплиці була побудована невелика куховарня для обіду для вірних. Треба віддати належне жінкам ЛУКЖ, які важко працювали в тяжких умовах. Жінки приєдналися до UCWL у 1955 році за підтримки пані Анни Прими з Едмонтону.

Крім того, в листопаді 1956 року була придбана ділянка під кладовищем, але через деякий час воно виявилося дуже непопулярним. Після багатьох років невпевненості о. Петро Мойсюк скликав збори всіх парафіян і 4 березня 1962 року було створено новий будівельний комітет на чолі з В.М. Koscielnuik як президент, Майк Чмара як секретар, Стів Бутковскі як скарбник і двоє членів Стів Колач і Вальтер Бачінскі. 28 вересня 1968 року було підписано контракт із забудовником, Husak Construction, на суму 40 200,00 доларів США та креслення, підготовлені Альфом. Vetsch західних архітекторів. 6 грудня 1969 року підряднику було сплачено за роботу та модифікації 41 577,00 доларів, а місцевий банк позичив трохи грошей із зобов’язанням будівельного комітету підтвердити банкноту на отримані гроші. Розпочалися будівельні роботи. Навесні з отцями салезіанами в Едмонтоні було досягнуто домовленостей про постачання 24 лав і головного вівтаря з продовженням платежів на 18 місяців. 22 червня 1969 року єпископ Ніл Саварин звершив свою першу Божественну Літургію в новому храмі з освяченням наріжного каменя. Захід відвідало багато високоповажних осіб, таких як мер Едмонтона Вільям Гаврилюк, суддя Бартман із Ванкувера, доктор Майкл Середа, Майкл Сенич, MLA та багато інших. Загальна вартість церкви з усім оздобленням становила 58 000 доларів. 18 червня 1972 року єпископ Ніл Саварін відвідав церемонію спалення іпотеки, і на той час було вже тисячу доларів заощаджень.

Після того, як о. Мойсюк Громаді служило єпархіальне духовенство: о. Рендалл Якімек (1986-1990), о. Антон Тарасенко (1991-1995), о. Сергій Гарагуц (1995-1998), о. Вільям Гупало (1998-2000), о. Янко Гербут (2000-2008), о. Станіслав Бєлі (2008-2013), о. Славко Думеч (2013-).

Перелік