Церква Покрови Пресвятої Богородиці (м. Лак-Ла-Біш, Канада)

Місія ОЗЕРО БЕЛВ'Ю

Місії в Лейк-Елізі та Лейк-Белв’ю були засновані одночасно приблизно в 1917-1919 роках з маленькою каплицею та цвинтарем о. Василій Ладика та о. Н аукратій Крижановський, обидва василіянські місіонери. Комуністичні елементи, які прибули з району Драмхеллер у 1918 році, почали руйнувати мирний кооперативний дух громади. Деякі родини не пішли за деструктивними елементами ТУРФ Дім (Об’єднання комуністичної праці України) і зберегли віру.

О. Амвросій Винник, ЧСВВ, почав відвідувати громаду в 1935 р. і служив у домівках І. Бережанського, Тома Палі чи В. Гіла. У 1938 році пан Бережанський пожертвував під церкву 2 десятини землі. У 1940 році під час літніх канікул релігію відвідувало 54 дитини.

Місія ОЗЕРО ЕЛІЗА

Розташування: 13 км. на північний схід від міста Мірнам. Українські переселенці почали прибувати в 1912 році. Перша родина Миколи Марковського приїхала з Русова, Снятинської області, Україна. Перша Божественна Літургія була в домі Миколи Марковського (родом із с. Русів Снятинського повіту, Україна) 18 червня 1917 року та о. Святкував Василь Ладика. Через кілька років громада приєдналася до Вірних у Лейк-Белв’ю.

Кілька українських комуністичних сімей переїхали до громади з Драмгеллера в 1918 році. Кидаючи гасла, як-от: Ми повинні організовуватися, тощо, вони залучили простих селян і продали свою власну церкву як сарай фермеру. Замість церкви встановили «ДЕРН Дім» (компартійний зал).

Місія ЖЕНЕВСЬКЕ ОЗЕРО

Ця колонія знаходиться в 16 км. з міста Манвіль. Усі мешканці мікрорайону (30 сімей) – вихідці з України: Н. Нацюк, К. Дзюбатий, В. Стойко, П. Шалаган, Я. Кароль, Г. Корило, Б. Ясінський, І. Симинюк, В. Пилип. , С. Гринів, А. Стратій, Т. Стороженко, Н. Гураш, С. Заборовський, С. і П. Поляківські, І. Пилип, М. Гулинівський та ін.

Перше богослужіння відслужив у 1937 році о. Амброза Винника в Блумінгтонській школі. У 1940 році парафія придбала 3 десятини землі для церкви та цвинтаря.

Перелік