Церква святого Архістратига Михаїла (с. Гончарів, Івано-Франківська область)

Відомо, що в XVII ст. в селі стояла церква. Наступна після неї, також дерев'яна, збудована на початку XVIII ст. Була розташована на східній околиці села, за потоком. Знищена вогнем на початку ХІХ ст. Незабаром на новому місці постала нова церква, також дерев'яна. Очевидно, теж згоріла. У 1842 році замість неї громада збудувала існуючу сьогодні дерев'яну церкву.

Була філіяльною до парафіяльної церкви в селі Обертин. В радянський період до 1989 року стояла зачиненою. 18 листопада 2012 року церква святкувала 170-ліття з часу будівництва. Пам'ятка архітектури місцевого значення. В користуванні громади УГКЦ.

Церква стоїть на пологому схилі південно західної частини села, біля цвинтаря, поблизу забудови. Невелика безверха двозрубна будівля (нава і бабинець в одному зрубі), вівтар якої орієнтований не до сходу, а до заходу. З півдня до вівтаря прибудована велика ризниця. До церкви ведуть два входи - з півдня і сходу. Стіни надопасаня оббили, ймовірно, пластиком. З південного сходу від церкви збереглася дерев'яна триярусна дзвіниця. Виглядає, що збудована за незалежності України.

Перелік