Церква Успіння Пресвятої Богородиці (м. Підволочиськ, Тернопільська область)

Парафія Успення Пресвятої Богородиці в Підволочиську (колишнє село Заднишівка) Тернопільської області.

У 1878 році в Заднишівці, на місці зруйнованої дерев’яної каплиці, була збудована мурована церква Успення Пресвятої Богородиці.

З 1910 по 1914 рік парафію обслуговував о. Йосиф Грицай. 25 червня 1941 року органами НКВС був розіп'ятий на дверях тюремної камери у Тернопільській тюрмі. Від 2001 року триває процес прилучення о. Йосифа Грицая до лику блаженних.

Починаючи від 1926 року і до другої світової війни парохом у Заднишівці був о. Михайло Патрило, він був останнім парохом перед ліквідацією Греко-Католицької Церкви у 1946 році. 20 листопада 1945 року був засуджений на 10 років таборів і 5 років позбавлення прав. Вирок відбував в Казанських таборах. Повернувся до рідного краю з втраченим здоров’ям в 1956 році, але не погодився співпрацювати з “казьонною” російською православною церквою. Як підпільний греко-католицький священик о. Михайло у різних селах Тернопільщини. Помер 20 грудня 1968 року, похований на Личаківському цвинтарі у Львові.

В часі війни, у 1942-1944 роках о. Михайлові допомогав о. Ігор Петро Сендецький.

З 1946 по 1989 рік значна частина вірних належала до “катакомбної” Греко-Католицької Церкви, духовну обслугу тут надавали підпільні священиками о. Степан Яворський, о. Йосафат Йосиф Фаль, ЧСВВ, о. Михайло Хрипа, ЧНІ, о. Зиновій Гончарик.

Оскільки у повоєнний час церква була зруйнована комуністичною владою, то після виходу з підпілля, вірні вирішили збудувати на місці зруйнованої нову церкву. 19 липня 1992 року відбулось освячення місця під будівництво церкви. Першим парохом відродженої греко-католицької Успенської парафії став о. Михайло Валійон, який є парохом по даний час. На Празник Успення Пресвятої Богородиці 28 серпня 1998 року було освячено новозбудований храм. Освячення храму звершив Владика Михаїл Гринчишин з Франції, котрий перебував у той час в Україні.

Перелік