Церква святого Юрія (м. Менлі, Канада)

Українські поселенці почали прибувати в 1904 р. (4 родини), за ними ще 6 сімей у 1907 р., ще 19 у 1911 р. Парафія була організована в 1909 р., а перша церква була збудована (1910 р.) того ж року на 2 акрах, подарував Ілько Крашевський. Церковна вежа була побудована в 1913 або 1914 роках, а дзвін був привезений з Бельгії. Гроші на зал пожертвував Майк Терлок, а в 1920 році була побудована Манлі Парохіальна Зала, яка була продана в 1957 році.

Церкву відвідав у 1917 р. єпископ Никита Будка, 1936 р. єпископ Василь Ладика, 1955 і 1963 рр. єпископ Ніл Саварин, 1978-1990 рр. єпископ Димитрій Грещук. Пізніше єпископом Мироном Дацюком та єпископом Лаврентієм Гуцуляком.

Деякі з ранніх членів парафії: Петро Турлок, Дмитро Турлок, Джон Крашавський, Стас Питель, Майк Стецик, Фелікс Флоркевич, Джон Прох, Джон Данилович, Джон Сабадаска, Фред Тиркало, Дмитро Масталлер, Майк Масталлер та їхні родини. Пізніше прибули такі родини: Еліас Маркевич, Люк Павлик, Джон Василишин, Мік Комчі, Стів Пущак, Фред Таутчін, Фред Василик, Стів Андрусишин, Гаррі Шайгек, Майк Крисков, Нік Крисков.

На одній службі хрестили багато, тому що священики не могли приходити регулярно. Канторами були Пилип Михайлюн, Тарас Боринець, Джон Бурдані та Петро Хасай. Петро Флоркевич був найдовшим кантором (дяк) у парафії. За відсутності духовенства парафіяни збиралися разом і о. Парафіяльні богослужіння вели Еліас Маркевич та Вільям Мудрі. У свій час членами церкви було близько сорока-п’ятдесяти сімей. На даний момент залишилося кілька сімей. Більшість людей переїхала до міст у пошуках роботи.

Наприкінці 1940-х років до Канади з України прибула нова хвиля єпархіальних священиків, які часто були одруженими. Їх імена: о. Володимир Жолкевич, о. Костянтин Стангрет, о. Антоній Павлюк, о. Ярослав Федуник, о. Михайло Гураль, о. Мирон Мартинків, о. Петро Литвин та о. Богдан Снігурович, який найдовше служив священиком у громаді.

З духовенства парафії служили василіяни: о. Матвій Гура, о. Йосафат Тимочко, о. Порфирій Боднар, о. Василій Ладика, о. Созонт Дидик, о. Мефодій Ганнас, о. Ювеналіс Слота, о. Себастіян Шевчук, о. Григорій Хміляр, о. Василь Камінецький. У проміжку о. Громаді служив облат Філіп Рух.


Перелік