Церква святого Івана Хрестителя (м. Гілліард, Канада)

Церкві належить 40 десятин горбистої землі, подарованої П. Сенюком і Т. Бойко. Іноді церкву називали Сенюками на честь перших хліборобів Петра та Аполонії Сенюків. Матвій і Паранька Гач приїхали до Канади в 1899 році, і місцевість тоді називалася Бівер-Лейк. Церква розташована за 1,6 км на північ та 3,2 км. на схід від міста Хілліард. 2 серпня 1922 р. була включена до капітули єпископа з тодішніми парафіяльними управою: Петром Козаком, Климентієм Корницьким, Іваном Підмурним та Іваном Майком. У домі П. Підмурного відбулися перші Парафіяльні збори в 1902 р. о. Планотид Філас, ЧСВВ, голов. Першими членами Парафіяльної ради були: П. Сенюк (голова), А. Гасій (заступник), М. Гач (скарбник), І. Підмурний (секретар). Деякі імена перших учасників нам відомі: С. Іщак, Ф. Скульський, Т. Напора, М. Майко, Т. Бойко, Н. Музичка, С. Качур, В. Самійло, Д. Лазаренко, І. Най, Т. Коляда, П. Підмурний, Г. Іваськів, Г. Козак, В. Квасниця, М. Чмелик, Кондратюк, Н. Макаль, М. Андручів, В. Балаш, Д. Оренчук, Я. В. Стручинський, П. Котлярчук, І. Будаковський, Д. Лазаренко, Я. Кулій, В. Запотічний, І. Лісовий, С. Садовник, Я. Кулій. Польовий, Фірманюк.

Польський священик о. Ян Заклинський, за відсутності українського духовенства, освятив цвинтар у 1900 р. Перша каплиця була збудована в 1903 р. за 380,00 $ (300,00 $ за матеріал і 80,00 $ за теслю Дмитра Волошина). У 1925 році о. Навкратій Крижановський запросив вірних до будівництва нового храму. Церква була збудована у 1926 році та освячена першим єпископом у Канаді Його Ексцеленцією Микитою Будкою. (Згодом єпископ Будка повернувся в Україну і в 1945 році був ув’язнений російськими окупантами на Західній Україні і загинув як мученик святої Церкви в концтаборі в Сибіру.) Незадовго до благословення парафіянин храму Іван Най запропонував назвати ім. церкву на честь Святого Миколая, пояснивши, що неподалік (8 км.) є церква в ім'я Святого Іоанна Предтечі в Чипмані. Тож церква має юридичний опис, титул і печатку під іменем Святого Миколая. Зрозумівши, що храм Святого Миколая в Чіпмані є російською православною церквою, парафіяни повернули первісну назву Іоанна Предтечі. Парафія також має церковний зал. Будівлю церкви знищила пожежа 29 липня 2007 року.

Від перших днів парафії служили отці Василіяни: о. Платонід Філас, о. Йосафат Тимочко, о. Афанасій Филипів, о. Навкратій Крижановський, о. Созонт Дидик, о. Георгій Зидан, о. Софрон Дякович, о. Порфирій Боднар, о. Марк Романович, о. Ігнатій Лесюк, о. Ювеналіс Слота (1949- ), о. Йосафат Скварок та о. Йосиф Храпливий (1952-1954), о. Борис Лисак (1955), о. Євген Кушко (1956), о. Бенедикт Гринишин (1957), о. Йосафат Кончак (1971- ), о. Мирон Чимій (1987), о. Йоан Сембрат (2003-2012), о. Серафим Григорук (2012-).

Перелік