Церква Пресвятої Трійці (м. Ледук, Канада)

Перші українські поселенці сюди прибули в 1900-1912 рр. з Ярославського повіту в Україні. Перша церква була побудована в 1900 році, і в той час місцевість була відома як Кроляча гора (Rabbit Hill). Перші богослужіння відслужив у 1902 році о. Созонт Дидик, ЧСВВ, який мешкав у Рабіт-Гілл і Ростерн, Саска, і опікувався околицями, включно з Едмонтоном, до 1906 року.

Другу церкву збудував о. Пилип Рух, ОМІ, у 1917-1918 рр. Уряд Альберти призначив цю церкву історичним місцем із вказівкою її збереження та відновлення первісного архітектурного дизайну, хоча було встановлено електричне освітлення та газове опалення. Загальна площа церковної території становить 22 га. Перебуваючи в 23 км. від Едмонтона парафію відвідують отці-василіяни з 1917 р. Григоріанський календар вживається з 1945 р.

З парафії було 2 монашеські покликання: о. Методій Ганнас, ЧСВВ, і с. Йосафата Тимочко, ССМІ. Діти парафії відвідують табір Святого Василя на Голубиному озері.

Свято-Троїцький цвинтар (2 десятини) був придбаний парафією в 1917 році.

Парафія мала власний «Український Католицький Народний Дім» у Кальмарі, де протягом багатьох років відбувалося багато концертів і був центром українства між Ледуком і Кальмаром. Зал був проданий українському танцювальному колективу взимку 2004 року.

Перелік