Церква Воздвиження Чесного Хреста (с. Загір'я, Івано-Франківська область)

Церква можливо збудована 1700 року. Біля 1744 року загорівся вівтар, церкву реставрували, про що згадував о. Микола Шадурський в її описі від 1764 року. Після реставрації її благословив о. Іван Пазірський, княгиницький декан. 28 березня 1771 року парох о. Бобовський отримав ерекцію на ґрунти, якими давно вже користувалася церква, від дідича Домініка Цетнера.

З 1803 по 1938 рік церква стала дочірньою парохії Княгиничі, 1938 року її відновили як окрему парохію, і нею завідував парох Княгиничів.

1817 року храм реставрували — забрали верхи над вівтарем і бабинцем, змінили форму верху нави; можливо тоді ж звели дзвіницю.

1946 року церкву закрили для богослужінь до 1989 року. З 1991 року церква в користуванні громади УГКЦ. З 1998 року парохом у Загір'ї та Княгиничі є о. Павло Кадлуб.

Храмове свято — Різдво Івана Предтечі (Свято Купала).

Дерев'яна церква, належить до галицької школи народної архітектури. Початково була вкрита ґонтом, але після Другої світової війни її замінили на бляху. Тридільна — бабинець, прямокутна нава, вівтар. Центральна частина ширша й вища за дві інші. До бабинця прибудовано присінок із заходу, а до вівтаря — захристія зі сходу та ризниця із півночі. У південних стінах зрубів — прямокутні вікна. Будівля розташована на пагорбі, від вулиці відгороджена муром.

Настінний живопис зберігся із XIX століття. Іконостас поновили на початку 1990-х років.


Перелік