Церква Царя Христа (Шего-Таун, Канада)

Церква збудована в 1954 році на рівній, озелененій деревами ділянці з трьох ділянок у Шего. Кілька разів відвідував парафію єпископ Андрій Роборецький, який освятив храм 1 серпня 1965 року.

Церква являє собою дерев’яну прямокутну споруду 56 х 28 футів з двома передніми вежами, з’єднаними високою напівкруглою передньою стіною, яка піднімається над двосхилим дахом. Серія з трьох арочних вікон знаходиться над великими подвійними вхідними дверима; всі вікна споруди, включно з фальшивими вікнами на барабанах куполів над вежами, арочні і зберігають послідовний орнаментальний характер. В основі веж знаходяться входи в підвал церкви, який служить парафіяльним залом, обладнаним усіма необхідними кухонними пристроями.

В інтер’єрі церква поділена на три головні зони, що складаються з піднесеного святилища з головним вівтарем і двома прилеглими ризницями, нава, що займає прибл. 100 місць, тамбур. Над вестибюлем простягається хорове горище, до якого ведуть дерев’яні сходи, що починаються з нави. У всьому інтер’єрі домінує склепінчаста стеля. У церкві є електрика, центральне масляне опалення та сантехніка. У 1965 році церкву художньо оздобив розписом та орнаментом Теодор Баран.

Парафіяни побудували церкву на загальну суму 12 000 доларів і незліченну кількість годин добровільної праці відповідно до архітектурних планів, складених Гаррі Чирським та Алексом Себульським. Ділянку церкви подарував Михайло Савчук.

Біля церкви стоїть дерев’яний місійний хрест на згадку про Святу Місію 1961 року. Парафіяльний цвинтар площею два з чвертю гектара, який у 1959 році придбали парафіяни за 400 доларів, знаходиться за півмилі від церкви.

Українські поселенці прибули сюди в 1903 році переважно з села Волківці Борщівського повіту. Парафія мала тринадцять членів-засновників. Першу Божественну Літургію парафії відслужив о. Григорій Шишкович, ЧСР, у неділю 29 жовтня 1950 р. у місцевому римо-католицькому костелі. Перше керівництво парафії складалося з наступних осіб: отці редемптористи з Йорктона, президент; Михайло Савчук, віце-президент; Гаррі Чирскі, другий віце-президент; Білл Сторожик, секретар; Йосип Крочак, скарбник.

У 1961 р. парафія нараховувала 100 душ (Довідник), у 1967 р. — 57 душ (анкетний лист), а в 1975 р. — 13 сімей і 10 одноосібників. У 1976 році парафія була під керівництвом: преподобного Міхаеля Шудіо, CSSR, пароха, Петра Себульського, Анни Спрінгінатік, Романа Снігера та Леонарда Себульського.

Українська католицька парафія Царя Христа в Шего перебуває під душпастирською опікою Йорктона.

Перелік