Церква Пресвятої Трійці (м. Ґудев-Фармс, Канада)

Церква Святої Трійці - третя церква парафії.

Перша церква була побудована в 1909 році за дві з половиною милі на захід від теперішньої церкви і була передана під патронат Пресвятого Серця Ісуса. Першу Божественну літургію в цій церкві відслужив Преподобний Ахілле Делаере 11 лютого 1910 року. У 1919 році церкву перенесли на місце за вісім миль на північ від Гоодева і перетворили на парафіяльний зал. Друга церква під патронатом Святої Трійці була побудована поруч із залом під бригадиром С. Гелети (Гілета). У 1940 році в результаті вітру, який послабив структуру церкви, її було розібрано, а третю церкву побудували парафіяни під керівництвом теслярів Гаррі Сулими та Михайла Теслака. У цей період парафіяни отримували широку підтримку від свого пастора Преподобного Дмитра Гаврилюка. Парафію відвідали єпископ Никита Будка, архієпископ Василій Ладика та єпископ Андрій Роборецький.

Дерев'яна хрестоподібна церква розміром 52 х 36 футів має восьмикутний купол з унікальним куполом біля осі двосхилого даху. Він орієнтований на захід-схід із піднесеним на захід головним вівтарем та прилеглими ризницями та східним головним входом через тамбур. Хорове горище знаходиться над тамбуром та частиною нави, до нього можна піднятися сходами з бабинця. Внутрішня хрестоподібна стеля склепінна і центрально зливається у високий добре освітлений купол, підтриманий чотирма аркадами та пілястрами. Церква містить дерев'яні лави. Освітлення здійснюється свічками, а центральне опалення - дровами та вугіллям. Металевий місійний хрест стоїть біля церкви, а парафіяльне кладовище є продовженням церковного майна. Друге кладовище знаходиться на місці першої парафіяльної церкви.

Українські поселенці прибули в 1904 р. з Яворівського та Любачівського повітів. У 1941 році парафія налічувала 30 членів із 80 дітьми (проп. Книга), у 1961 році - 210 душ (довідник), а в 1975 році було враховано 14 сімей (анкета). У 1976 році парафія перебувала під керівництвом: преподобного Симеона Іваночка, пастора, Алекса Куляси, Ніка Х. Елаша, Стіва Патрона, Білла Мачуїка та Джона Елаша.

Українська католицька парафія Святої Трійці, Ґудеве (ферми), знаходиться під пастирською відповідальністю Ітуни.


Перелік