Церква Різдва Пресвятої Богородиці (с. Банюнин, Львівська область)

Історія села Банюнин згадує про о. Павла Камінського, у період служіння якого було збудовано церкву Різдва Пресвятої Богородиці, 1897 року. Люди почали горнутися до церкви, парафія почала розвиватися – діяти. Згодом у храмі служили о. Пилипчук, о. Розумний, о. Град, о. Ярослав Хома.

Люди пам’ятають о. Хому як духовного пресвітера, доброго проповідника і церковного діяча. Отець зорганізував чоловічий хор, почала діяти «Просвіта», щонеділі відбувалися вистави. Село жило!

Наступниками о. Ярослава Хоми були: о. Антін Підгорецький, о. Жеребецький, о. Михайло Пастирнак, о. Йосиф Бучко, о. Ярослав Чухній, о. Григорій Манюк, о. Ярослав Солоб та о. Степан Лібич.

Парафіянка Марія Стахів знала підпільного священика УГКЦ о. Василя Михайлюка ЧНІ, до якого в часі підпілля зверталися до сповіді чи в інших требах.

На початку дев’яностих років громада, пам’ятаючи, якою була їхня церква до 1946 року, вирішує про віднову УГКЦ. Село поділилося на дві громади. Ініціаторами повернення до УГКЦ були паламар п. Василь Коваль, скарбник п. Михайло Павлик, п. Марія Антонишин і п. Володимир Тимчишин. Вони зуміли донести до односельчан правду про УГКЦ. Першу літургію після такого перелому відслужив о. Василь Грень, який сміливо і терпеливо вистояв всі образи, утиски і зневаги.

12 липня 1993 року на парохію в Банюнин призначили молодого священика о. Івана Пишковича, який до цих пір опікується парафією. Його дружина займається підготовкою дітей до першого причастя.

У часі Великого посту в парафії відбуваються реколекції, нічні чування при чудотворній іконі «Милосердя Двері». У селі збудовано недільну школу.

На Великдень молодь в українському вбранні з отцем відвідує немічних і хворих, співають гаївки.

Кожного року ставлять вертеп, щедрують. На свято Миколая отець Іван їздить з подарунками до одиноких, вдів, сиріт, немічних і старших парафіян. Змістовно і сердечно відбувається Свято родини. Часто парафіяни беруть участь у прощах, організовуються поїздки до святих місць в Унів, Зарваницю, Крехів, Страдч. Церква співпрацює зі школою, організовує для дітей відпочинок у Карпатах.

Розклад богослужінь

У святкові дні: о 9.30 год. або 12 год. (почергово) – Служба

Божа;

о 18 год. – Вечірня, Молебень, Акафіст.
У будні дні: о 9 год. – Служба Божа.

Перелік