Церква Собору Пресвятої Богородиці (м. Броди, Львівська область)

Храм Собору Пресвятої Богородиці з престольним празником св. Теклі Первомучениці, парафія Старі Броди (вул. Тернопільська 29А). Інформація про храм: Під час підпілля УГКЦ на парафії, (вул. Данила Галицького) з 1956 р. по 1972 р. проживав священик о. Іван Кубай, який підпільно звершував священиче служіння: відправляв Святі Літургії вдома і по хатах, уділяв Святі Тайни та проповідував Боже Слово. Зі свідчення парафіян, він зазнав постійних переслідувань і утисків від радянської влади та від людей православного священика о. Стрілецького. З 1972 року проживав з родиною у с. Зимна Вода, біля Львова. Упокоївся в Бозі 3 липня 2009 року на 94 році життя. Відзначений нагородою Святішого Отця Івана Павла II як подвижник та ісповідник віри. До родини Іщук (вул. Коперника, 10) приїжджав священик о. Антоній Масюк, ЧСВВ, який святив хати, сповідав людей і служив Святу Літургію. Під час війни парафіяльна церква згоріла. Відродження парафії почалося з 1991 року: 13 грудня 1991 року проведено державну реєстрацію релігійної громади УГКЦ і збудовано тимчасову каплицю, для богослужінь. Настоятелем парафії призначений о. Іван Вихор.


 
У 1991-1995 роках велося будівництво храму. Храм Собору Пресвятої Богородиці з престольним празником святої Теклі Первомучениці освячено 6 серпня 1995 року. Чин освячення церкви здійснив Преосвященніший Владика Михаїл Колтун. 6 листопада 2005 року у парафії на вул. Г. Храпая, мікрорайон Червоні казарми, поставлено і освячено тимчасову каплицю Пресвятої Богородиці Владичиці України. У парафії діє церковне, харитативне та братство св. Вервиці. Церковні хори розвивають літургійний і церковний спів. Марійська Дружина та Вівтарна Дружина розвивають працю з дітьми і молоддю. Організовуються прощі у Зарваницю, Крехів, Підгірці, Підкамінь, Ченстохову (Польща). У 1991-1995 роках збудовано та освячено церкву та дзвони. Відбулось посвячення могили "Борцям за волю України".
У 2009 році започатковано катехитичну школу Матері Божої Неустанної Помочі, яку Преосвященніший Владика Михаїл Колтун заснував своїм Декретом від 4 травня 2010 року.
25 січня 1996 року в парафії перебувала чудотворна ікона Зарваницької Божої Матері. До десятирічного ювілею церкви 2-9 жовтня 2005 року в парафії провели першу Святу Місію оо. Редемптористи і сестри Милосердя. У 2006 році відбулась віднова Місій.
4-5 червня 2009 року у церкві перебували мощі о. Піо. 27-29 серпня у парафії проведені реколекції при мощах блаженного священномученика Миколая Чарнецького.


Перелік