Церква Пресвятої Тройці (с. Заболотівка, Тернопільська область)

Парафія і церква Пресвятої Тройці с. Заболотівка є дочірніми до парафії і церкви Собору Пресвятої Богородиці с. Улашківці. У селі є дві церкви: старовинна, перша згадка про яку датується 1584 роком, та нова, мурована, освячена у 1998 році.

1584—1634 — збудовано дерев'яну церкву, яка є пам'яткою архітектури. У храмі повністю збережено іконостас, на якому є напис про реставрацію в 1890 році. Парафія до 1946 року належала до УГКЦ.
1946—1990 — храм був недіючим, але вірні проводили таємні молебні у закритому владою храмі. Із 1990 року парафія і храм знову в лоні УГКЦ.
1990 — наріжний камінь під будівництво кам'яного храму закладено й освячено за понтифікату слуги Божого Івана Павла II, Верховного архієпископа Мирослава Івана Любачівського, єпарха Івано-Франківського Софрона Дмитерка, ЧСВВ, пароха о. Йосифа Смішка. Освячено храм за єпарха Тернопільського Кир Михаїла Сабриги, ЧНІ, при опорядкуванні о. Ігоря-Івана Лесюка у червні 1998 року. Храм розписано та освячено за понтифікату Папи Венедикта XVI, патріарха Любомира Гузара, єпарха Бучацького Кир Іринея Білика, ЧСВВ, пароха о. Ігоря-Івана Лесюка у грудні 2006 року.

При парафії діють: братство «Жива вервиця» і «Вівтарна дружина».

Перелік