Церква Різдва Пресвятої Богородиці (с. Великі Підліски, Львівська область)

Перша згадка про село датується 14 століттям, первинна назва – Підліски, згодом – Підліски Великі, остання назва збереглася на старих богослужбових книгах-печатках.

Церкву збудовано з дерева у 1699 р. Парафія налічує 28 родин, переважна більшість мешканців – люди похилого віку, до 1946 року парафія, яка мала багато землі та була матірною церквою с. Новий Яричів.

Біля церкви був залитий фундамент під будівництво нового храму, закуплені будівельні матеріали, цегла, вапно, які в роки Радянського Союзу були перевезені в селище Новий Яричів і там збудували «Будинок культури».

Церква з 1946 року була закритою, вірні (Мужик, Хомин, Гіжевський, Лучка, Красічинська та багато інших) ходили в сусіднє село Полуничі, де був підпільний священик. Можна стверджувати, що підпілля виконувало свою місію на місці.

В селі священик мав велике стадо корів, було приборство, у 1947 році все це було знищено владою. Село було надзвичайно патріотичне, багато людей разом із священиком о. Миколою Землинським були вивезені на Сибір. Він і був останнім греко-католицьким священиком.

с. Великі Підліски до 1946року мало відпустовий день на свято Різдва Івана Хрестителя, також був чудотворний образ розп’яття Ісуса Христа, який сам відновився. Чудо це було підтверджене греко-католицьким урядом.

У 1989 році громада мала усний дозвіл на зібрання в храмі, там вони слухали літургію з Ватикану.

У 1990 році храм відкривають і стається поділ завдяки православному священику, який обслуговував сусідню парафію села Дідилів.

З важким трудом церкву з підпілля 1990 році виводить отець Петро Зварич.

У 1998 р. – розпочаті ремонтні роботи в середині храму.

У 2000 р. – зроблено реконструкцію храму зовні, повна заміна дерева на куполі, перекриття новою бляхою, оббивка стін гонтою та фарбування.

З нагоди святкування 300-літтія храму було встановлено фігуру Матері Божої.

У 2005 р. – завершено ремонтні роботи в середині храму, розфарбовано купол.

У 2007 р. – придбано і освячено новий дзвін.

У 2008 р. – виконані роботи по благоустрою території, загородка навколо храму.

У 2009 р. – освячено фігуру Матері Божої, яка встановлена в центрі села.

У 2010 р. – ведуться реставраційні роботи кам’яних хрестів, які є на території села.

У 2015 р. – на території села при в’їзді, коштами меценатів родини Бурових, збудована каплиця Матері Божої Неустанної Помочі, в яку діти, ідучи до школи, заходять помолитись.

На парафії створена економічна та парафіяльна ради.

Богослужіння проходять відповідно до графіку по черговості. Церква є дочірньою парафією с. Дідилів

Розклад богослужінь

Розпорядок богослужінь є нестабільним (залежить від черговості з православною громадою)

Перелік