Молодіжний навчальний центр ім. Св. Івана Боско (м. Львів)

Приватний заклад “Молодіжний навчальний центр імені святого Івана Боско” є приватним професійно-технічним навчальним закладом II - рівня атестації, який розпочав свою діяльність 15.05.2003р. ухвалою № 424 6-ої сесії 4-го скликання Львівської міської ради „Про надання дозволу на створення приватного професійно-технічного навчального закладу”.

Засновником Центру є Салезіянське Згромадження (УГКЦ), засноване святим отцем Іваном Боско, ім'я якого носить і Центр. Згромадження присутнє у 130-ох країнах світу і відоме своєю місією серед дітей та молоді, особливо тих, які належать до соціально вразливих верств населення.

Молодіжний навчальний центр ім. св. Івана Боско – це сучасний навчальний комплекс, який містить: навчальний корпус, навчальні майстерні, медпункт, їдальню, бібліотеку, спортивний зал, спортивний майданчик. Навчальний заклад має земельну ділянку площею 7273 кв.м., заасфальтоване подвір’я, доріжки, зелені насадження, квітники.

Усі приміщення відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, та щорічно підтверджується актом готовності навчального закладу до нового навчального року.

Діяльність навчального закладу здійснюється на основі Статуту затвердженого Міністерством освіти і науки України.

Навчально-виховний процес забезпечує 19 педагогічних працівників з відповідною базовою і фаховою освітою. Більшість педагогічних кадрів має значний досвід роботи.

Підготовка кваліфікованих робітників у закладі здійснюється на підставі робочих навчальних планів, які розроблені для всіх ліцензованих професій у відповідності з вимогами та погоджені і затверджені в управлінні професійно-технічної освіти, координації вищих навчальних закладів та науки в установленому порядку з врахуванням регіонального компоненту.

Методична робота є самостійним розділом річного плану роботи закладу і складена на підставі аналізу діяльності педагогічного колективу за минулий рік.

Велика увага приділяється соціальному захисту дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-сиріт, напівсиріт та дітей із малозабезпечених сімей, яким систематично надається матеріальна допомога. Також організовуються духовно-формативні зустрічі та оздоровчі процедури для учнів у смт. Східниця.

Виховна діяльність складає органічну частину життя Молодіжного навчального центру імені святого Івана Боско, тісно пов’язана з навчальним процесом і являє собою систему організованих і цілеспрямованих занять, які допомагають учням успішно вчитися, виробляють у них навички суспільно- корисної праці, свідому дисципліну, колективізм, сприяють моральному, розумовому вихованню духовно і фізично здорового робітника, задовільняють їхні культурні запити і спрямовують активність у русло корисної діяльності.

Організація навчально-виховної діяльності Центру здійснюється за Примірним положенням про організацію і проведення виховної роботи у професійно-технічних навчальних закладах Міністерства освіти і науки, перспективним планом роботи на навчальний рік та іншими нормативно-правовими документами.

Перспективний план виховної роботи на навчальний рік обговорюється на педагогічній раді і затверджується директором і передбачає наступні напрямки роботи:

  • організаційно-педагогічні заходи;
  • виховання національної та духовної свідомості учнів;
  • патріотичне виховання;
  • морально-правове виховання;
  • етичне виховання;
  • фізичне виховання;
  • робота з батьками;
  • робота з педагогічним колективом;
  • соціальний захист учнів;
  • профорієнтаційна робота.


Система позаурочної діяльності передбачає виховання національної та духовної свідомості учнів, патріотизму та поваги до історичного минулого українського народу. Традиційними стали щомісячні бесіди про звичаї, народні та релігійні свята, українську національну символіку. Театральним гуртком проводиться дійство під назвою «Українські вечорниці» на свято Андрія. У сценарій входить конкурс сучасних «українських» зачісок. У Різдвяний період створюється вертеп, у якому приймають участь спільно з учнями і викладачі закладу. Між групами проводиться конкурс на кращі колядки.

У навчальному закладі започатковано традицію святкування дня покровителя, св. Івана Боско, яке припадає на 31 січня. У цей день щорічно проводяться святкові заходи, які починаються урочистою Літургією, конференції та інші масові заходи. На святі, в атмосфері урочистості, підводяться підсумки навчально-виховної роботи за рік, визначається «Кращий викладач року», «Кращий майстер виробничого навчання», «Кращий учень курсу».

Розроблено заходи щодо запобігання поширенню серед учнівської молоді наркоманії, алкоголізму, тютюнопаління. Проводяться бесіди про запобігання ВІЛ-інфекції, СНІДу.

У Центрі використовуються різноманітні форми виховної роботи: тематичні вечори, КВК, інтелектуальні ігри, конкурси, бесіди, екскурсії, виховні години, масові спортивні свята, організовуються зустрічі з цікавими людьми, проводяться спортивні турніри, ігри, змагання (волейбол, футбол), танцювальний гурток. Цим заходам у Молодіжному навчальному центрі надають великого значення, оскільки вони спонукають ініціативність, підштовхують уперед вроджені здібності учнів, розвантажують молодечу жвавість та імпульсивність.

Організовуються тематичні прогулянки по околицях міста (Шевченківський гай, Лисиничі, Винники, Високий Замок) та поїздки по визначних місцях Львівщини. Учні беруть участь у різноманітних благочинних заходах. Відвідують дитячі притулки з влаштуванням театрального дійства. Здійснюються екскурсії до музеїв, виставкових центрів, театрів і кінотеатрів.

Для окремих курсів учнів організовуються реколекції з виїздом до реколекційних будинків у смт. Східниця, м. Яремче, м. Надвірна, м. Космач. Тематика реколекцій: „Самовизначення свого покликання”, „Я і моє місце у суспільстві”, „Розвиток християнського світогляду”, „Життя – як основна мета та цінність людського існування”. План таких заходів також включає формаційно-виховничі моменти та відпочинково-розважальні: різні рухливі та інтелектуальні ігри, спортивні конкурси, естафети, походи в гори та інше.

У Центрі велика увага приділяється позакласній роботі. Кожен учень відповідно до творчих здібностей, таланту може знайти собі справу до душі у гуртках та спортивних секціях:

  • театральному;
  • музичному;
  • журналістики;
  • волейболу;
  • велоспорту;
  • настільного тенісу;
  • танцювальному.


Учні навчального закладу, використовуючи свої знання на уроках теоретичного та виробничого навчання, створюють колекції виробів, які з успіхом демонструються на виставках, в профорієнтаційній роботі.

Виконуючи Національну програму «Діти України», велика увага приділяється соціальному захисту дітей із малозабезпечених сімей, сиріт та напівсиріт. У 2007-2008 навчальному році у навчальному закладі навчається 28 напівсиріт, 37 учнів із багатодітних та малозабезпечених сімей. Всім учням напівсиротам систематично надається матеріальна допомога, покращене харчування. Два рази на рік організовується оздоровлення учнів напівсиріт у смт. Східниця.

Класні керівники та майстри виробничого навчання перед початком навчального року проводять бесіди з батьками. Два рази на рік проводяться загальні батьківські збори.

Медпрацівником Центру регулярно проводяться лікувально-профілактичні і санітарно-епідеміологічні заходи та санітарно-просвітницька робота. Заклад повністю забезпечений необхідними медикаментами. Щорічно учні та працівники Центру проходять профілактичний медичний огляд. В навчальному закладі створений та постійно працює «Медичний кабінет». Медичне обслуговування учнів та працівників училища здійснюється 6-ою поліклінікою Личаківського району м. Львова.

Фізкультурно-спортивна база та її устаткування повністю відповідають сучасним вимогам навчальної програми з фізичного виховання, фізичної культури та здоров'я. Спортивна база Центру складається із спортивного залу і двох майданчиків, які обладнані необхідним знаряддям для проведення занять з фізичної культури. Спортивно-масова робота проводиться згідно планів роботи Центру і спортивно-масових заходів, «Державної програми розвитку фізичної культури і спорту в Україні».

Традиційно, кожного року, проводяться спортивні турніри з настільного тенісу, футболу. У цих змаганнях беруть участь як учні, так і працівники навчального закладу.

Уроки фізичної культури і здоров'я відбуваються з врахуванням результатів профілактичних медичних оглядів, норм і програм для основної, підготовчої і спеціальних груп.

В кінці кожного навчального року учні, які проявляли ініціативу у виховному процесі та досягли значних успіхів у навчанні мають змогу відвідати Італію або Німеччину (м. Бенедиктбоєрн), де обмінюються досвідом із студентами інших закладів Європи.

Перелік