Церква Успіння Пресвятої Богородиці (с. Заводське, Львівська область)

Богослуження в неділю відбуваються почергово із громадою, яку провадить Теодозій Івашків – священик Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ, який у 2012 році був позбавлений духовного стану.

Наріжний камінь під будівництво церкви було освячено 7 жовтня 1990 р., а 28 серпня 1991 р. єпископ-помічник Юліян Вороновський освятив храм Успення Пресвятої Богородиці.

Мешканка села, п. Оля Щерба розповідає: із 1956 р. у наше село завжди приїжджали служити о. Макарій Грень та о. Михайло Тиленко. Святу Літургію відправляли в будинку Онишкевича Михайла, він був старшим братчиком. О. Михайло приїжджав із сестрою монахинею Оленою. Також приїжджали із Крехівського монастиря о. Ридель, о. Янтух. Святі Літургії служилися в домах: Онишкевича Онуфрія, всієї родини Онишкевичів, Нетреби Олекси, Тимко Марії.

У 1990–1992 роках у село приїжджали о. Михайло Гуньковський, о. Іван із Нивиць, о. Іван Смерека із Стовпина, священики з Дублян, Львова, Крехова, у 1992-2008 роках – о. Теодозій Івашків. 28 серпня 2008 р. на парафію був призначений священик Юрій Годісь.

До відзначення року покликання організовано концерт за участю семінаристів з м. Івано-Франківська, зокрема гурту “Скеля”, і ТУСК “Обнова”, “Театралізована Хресна Дорога”, під закликом: “Христос чекає на тебе, брате і сестро” Важливою подією стали відвідини Преосвященного Владики Михаїла. Цей візит відбувся у Страсний Четвер 16 квітня 2009 р., тоді була відслужена Літургія Василія Великого з Вечірнею і проводився Чин умивання ніг. Преосвященніший Владика підтримав парафіян, благословив і просив про терпеливість у терпінні. У місяці травні священиком було започатковано відвідини фігурки Матері Божої, Гаєвської. Гаївська колись було окремим селом, а тапер відноситься до с. Заводського, її мешканці відновили хрест і поставили фігурку.

При парафії діє дитячо-молодіжний хор, який провадить священик, відбуваються нічні чування, зокрема 1-2 липня, а під час Великого посту проводяться Великопосні богослужіння та Хресні Дороги із розважаннями. Парафіяни їздять на прощу до Зарваниці, Унева, Крехова.

Перелік