Церква святого архистратига Михаїла (с. Рудники, Львівська область)

За архівними документами в селі 1723 року було збудовано невелику церкву ангела Архістратига Михаїла, та у 1880 році вогонь знищив дерев'яну духовну святиню. А сьогодні красується на найвищому пагорбі закінчений у 1885 р. кам'яний храм.

За переказами старожилів села, дружина Т.Полянського внесла пропозицію побудувати церкву в с. Рудники, подібну до Київського собору. Було обрано групу людей, які їздили до м. Києва і змалювали проект.


Архітектурний проект розробив житель нашого села Сколоздра. Церкву було споруджено в східному стилі семикупольним викінченням, що засвідчує присутність семи святих тайн. Хрестообразний стиль церкви допоміг будівникам створити її величавою та місткою. В середині храму вдало розмістили вівтар, виготовлений і оздоблений деревом. Тривалий час церква не була розмальованою. Малювали церкву в 1912 році під керівництвом художника Теофіла Копистинського.

+Теофіл Копистинський – світового рівня художник. 20-тилітній досві клопіткої праці над реставрацією ікон Київської Русі (понад 150 творів) переріс у свій стиль в іконописі. За життя майстер розписав біля 19 іконостасів, працював як релігійний маляр у 107 селах Галичини, був першим ілюстратором творів І.Франка. У Рудниках він написав 48 ікон, і це є його останні роботи, а тому більш досконалі.

Перелік