Музей Патріарха Йосифа Сліпого (м. Львів)

У вересні 1997 року в Львівській Богословській Академії (тепер УКУ) відкрили меморіальний музей Патріарха Української Греко-Католицької Церкви Кардинала Йосифа Сліпого. Задум створення музею народився у серпні 1992 р. у дні перепоховання тлінних останків Патріарха у Львові. З цієї нагоди у Львові відкрили виставку філателістичних видань присвясчених Патріарху, яку збирав впродовж 30 років відомий популяризатор та пропагандист ідей Патріарха, доктор медицини, Роман Смик зі США.

Експозиція музею представлена на основі матеріалів з приватної збірки доктора Романа Смика, а також сучасних філателістичних матеріалів голови Львівської Крайової Організації Українського Філателістичного Товариства п. Романа Бишкевича, документів та фотоматеріалів Інституту Історії Церкви.

Роман Смик народився 3 жовтня 1918 року в с. Жовчеві Рогатинського району в сім’ї священика Петра Смика. Навчався в Рогатинській і Станіславівській гімназіях, медицину почав студіювати у Кракові у 1937 році, продовжив – у Берлінському університеті. У 1944 році видав німецько-український медичний словник. З 1950 року проживає в США, працює лікарем, займається культурною та релігійно-освітньою роботою. З 1965 року д-р Роман Смик опікувався архівом письменника Богдана Лепкого, на початку незалежності України передав цю спадщину в Україну. У 1995 році за його сприяння відкрили музей родини Лепких в селі Жукові. До 1000-тя хрещення України-Русі Роман Смик видав книгу філателістичних і святкових видань присвячених цій події. Власним коштом видав, а пізніше, чотири рази перевидавав книгу про життя Патріарха Йосифа.На основі його збірок в Україні створено три музеї Патріарха Йосифа: в Трускавці, в родинному селі Патріарха – Заздрості, а також наш, в Українському католицькому університеті.

Музей Йосифа Сліпого в УКУ висвітлює життя Патріарха, популяризує ідеї закладені в Заповітах Йосифа Сліпого. Об’єднує три періоди життя Патріарха: львівський, на засланні в Сибіру та римський.

«Я вибрав філателію, бо вона є найкращим посередником для відзначення історичних подій та, одночасно, найкращим популяризатором для наступних поколінь, – так пояснює мету створення музею сам Роман Смик. – Багато подій в житті нашого народу давно б зникли, якби не філателістичні збірки». «Ми не маємо пам`яток з 1918-1919 років, а в той час кращі філателістичні збірки про історію України є в німецьких колекціях.

Після того, як в лютому 1963 року Патріарх Йосиф прибув до Риму, колекціонери розпочали активну філателістичну роботу. Миряни в різний спосіб — філателією, спеціальними конвертами, поштівками, медалями, жетонами, святковими стрічками, старалися відзначати кожну подію в житті Церкви та першоієрарха.

До виконання рисунків марок та конвертів організатори залучали відомих художників та графіків: Любомира Рихтицького, Мирослава Турянського, Михайла Бідняка, Любомира Гуцалюка, Михайла Дмитренка, Петра Холодного, Едварда Козака, Бориса Крюкова та інших.

Українська громада часто виготовляла спеціальні конверти з сюжетами, які віддзеркалювали протест мирян проти дискримінації Церкви в Україні. Тираж значків та конвертів був досить великий, вони користувались великим попитом і розходились в різні кінці світу де жили українці. Наприклад, з нагоди 80-ліття Патріарха вийшла листівка тиражем у 10 тис примірників.

З нагоди 20-ліття арешту ієрарха, в 1965 році Товариство ветеранів УПА видало конверт з зображенням Собору святого Юра обмотаного колючим дротом і ланцюгом прикріпленим до стовпа із зображенням серпа і молота. І відповідний підпис англійською і українською мовою.

З 1968 року кожний Організаційний комітет, до якого приїздив Патріарх Йосиф, готував філателістичну або нумізматичну пам’ятку.

У музеї є листівка, яку намалював графік Микола Бідняк: Патріарх дивиться на дві півкулі Землі, з позначенням місць проживання українців. Надпис: «Український Києво-Галицький Патріархат, Їх Блаженство Кир Йосиф у Канаді – червень 1968 р.Б.». Весь прибуток від продажу значків і листівок пішов на будівництво собору св. Софії в Римі.

Коли Блаженніший Йосиф Сліпий в 1968 році відвідав Аргентину, стараннями філателіста Самоверського аргентинська пошта видала спеціальний поштовий штемпель.

З нагоди 10-ліття екзархату для українців католиків та 10-ліття єпископства Кир Платона Корнеляка, в 1969 році, Йосиф Сліпий відвідав українські громади в Німеччині. З цієї нагоди Крайове представництво видало два чорно-білі конверти, а уряд землі Гільдесгаім використав для погашення штемпель з хрестом у терновому вінці з надписом «На пам`ятку відвідин Кардиналом Йосифом Сліпим».

Побудова і посвячення храму св. Софії в Римі, відновлення храму свв. Сергія і Вакха, відкриття першого Синоду українських єпископів. Ці події відображенні в темах рисунків на конвертах і значках.

На конверті, виданому Романом Смиком, для відзначення встановлення Постійного Синоду Помісної УКЦ, який відбувався в Римі 5 листопада 1971 року, зображено портрети чотирьох членів Синоду і голови – Патріарха Йосифа. Підпис: «Наша Церква хоче бути собою». Конверти з цим сюжетом видали англійською мовою.

Щоб вшанувати урочисту подію, українська еміграція виготовляла стрічки, які, одночасно виконували роль квитків на імпрезу, були свідченням про складення датку, чи просто, як пам`ятка якоїсь події чи роковин. В музеї є кілька десятків таких стрічок, виготовлених в Чикаго, Торонто, Нью Йорку, Клівленді, Едмонтоні та Римі.

Оригінально виглядає стрічка з портретом Патріарха, над яким незмінний заклик “За єдність Церкви і народу, за Патріархат!“ Під портретом – святкові дати та текст молитви за Патріарха.

В експозиції музею колекція значків подарованих д-ром Смиком поділена на декілька тематик: ювілеї Церкви і її Патріарха, пастирські відвідини вільного світу, рух за Патріархат.

У колекції жетонів відображено 30 відомих подій з життя Патріарха. Перший жетон випущений, орієнтовно в 1962 році, присвячений владиці, який ще був в ув’язненні, на якому використали фотографію 1944 року, де Йосиф Сліпий зображений в митрополичих мітрі і ризах.

В 1965 році Торонтська єпархія випустила жетон і стрічку в честь кардинальської посвяти Йосифа Сліпого: комбінація фіолетового патріаршого жезла і хреста на білому фоні.

До колекції музею долучені два раритети: відлив великої печатки Патріарха Йосифа, яку передав до музею єпископ Гліб Лончина і медаль «За вірність Церкві і Папі», якою в 1998 році нагороджували священиків УГКЦ, котрі пережили часи гоніння.

Особливе місце у музеї займають фотографії Патріарха. Відвідини Чикаго, Український католицький університет в Римі, фотографії прощання з Патріархом духовенства і мирян, папи Івана Павла ІІ. Колекція постійно поповнюється фотографіями, котрі передають люди які особисто зустрічалися з Патріархом у його римський період життя (єп. Гліб Лончина, о. д-р Михайло Димид, о. Тарас Карпюк, д-р Михайло Петрович та ін.).

В музеї є три альбоми з фотографіями, які з хронологічною точністю передають мирянський рух за Патріархат — їх подарувала музеєві Дарія Миндюк. Пані Дарія будучи активісткою цього руху, зібрала і впорядкувала знимки. Кожну фотографію супроводжує відповідний коментар до події і її учасників.

Особисті речі Патріарха

У музеї є особисті парамани (оберіг, який засвідчує особливу опіку Діви Марії), які носив Патріарх, його светр, камилавка, омофор і мітра. Светр передав музеєві найближчий помічник Патріарха, довголітній економ о. Петро Стецюк з Торонто.

Служебник Патріарха

Особливо цінним експонатом музею є омофор Патріарха. Це перший омофор, який він одягнув коли приїхав до Риму (на зустріч з папою Іваном ХХІІІ Патріарх пішов в позиченій сутані). Коли ж 2 квітня 1977 року Патріарх Йосиф висвятив на єпископа о. Любомира Гузара, то подарував йому цей омофор.

Мітра Патріарха, яка є в експозиції – та, яку йому одягнули в день похорону. Після реставрації її передали до музею.

Храм відчинений

понеділок-вівторок з 10.00 до 18.00 год.

середа з 10.00 до 14.00 год.

Перелік