Церква Покрови Пресвятої Богородиці (с. Уличне, Львівська область)

Значною подією у релігійному житті жителів с.Уличне стало відкриття та освячення 14 жовтня 2007 р., на свято Покрова Пресвятої Богородиці, ще одного мурованого храму. Щодо історії цього храму, то знаємо, що у 1784 р. на північній стороні від старійших забудов Уличного була заснована німецька колонія Ґассендорф. Зго­дом, у 1786 р. її мешканці збудували німецький кірх, оскільки більшість із них були протестантами євангелістами.

Із початком Другої світової війни, згідно з пактом Молотова-Ріббентропа, територію Галичи­ни окупувала радянська влада, після чого етнічні німці змушені були реєструватися для пересе­лення. Більшість чинили опір, але нова влада докладала чимало неправомірних зусиль (наприклад конфіскація землі), щоб переконати мешканців колоній у своїй правоті. Отже, переселення галицьких німців до Рейху за умовами пакту Молотова-Ріббентропа розпочалося в грудні 1939 р. і тривало до кінця квітня 1940 р.

Усі залишені впродовж грудня 1939-квітня 1940рр. німцями будівлі, у тому числі і кірх, перейшли до рук радянської влади. На території колонії було засновано колгосп , де кірх виконував роль шпихліру (зерносховища). Дещо пізніше кірх служив складом мінеральних добрив, а згодом був залишений без догляду і приречений на руйнування.

Отже, роботи з відбудови храму були закінчені на початку 2007 р. Датою відкриття та освячення храму стало 14 жовтня 2007 р. У цей день до Уличного прибув Преосвященнійший Владика Юліян, який освятив новий греко-католицький храм Покрови Пресвятої Богородиці. Божественну Літургію єпископові співслужили працівники єпархіального управління та декан місцевого деканату. У своїй проповіді архиєрей звернувся до особи Богородиці як прикладу, яка об'єднує. Тому за його словами, цей храм повинен стати місцем молитви і миру, а не роздору. У часі Літургії Владика підніс старання протоієрея о. Володимира Прохоренка відповідального за відбудову та переобладнання згаданого храму.

За весь період функціонування церква Пок­рова Пресвятої Богородиці мала двох настоятелів. Першим парохом у храмі, звісно ж, став протоієрей о. Володимир Прохоренко, який довгий час сприяв його відбудові. Отець Володимир народився З вересня 1972 р. у селищі Краснокуцьк на Харківщині. Закінчив духовну семінарію у Дрогичині-над-Бугом (республіка Білорусь). Про­був отець настоятелем нового храму недовго, майже 4 роки (до вересня 2011 р.). Одночасно о. Володимир обіймав парафію у селі Раневичі, що на Дрогобиччині.

З вересня 2011 р. і до цього часу настоятелем храму Покрови Пресвятої Богородиці став отець Віктор Бобровський. Він народився 3 листопада 1966 року у селі Засадки на Старосамбірщині. У 2001 р. закінчив Дрогобицьку духовну семінарію.

Перелік