Церква святого архистратига Михаїла (м. Дженкінтаун, США)

При кінці 60-років Філадельфійська Єпархія Української –Католицької церкви вносить зміну календаря в життя парафій( З Юліанського на Григорянський).Багато вірних втратили можливість святкувати релігійні свята за нашим Юліанським календарем, який духовно лучив нас з поневоленою Україною, з якою не було жодних зв’язків. Багато вірних єпархії хоч були не задоволені, з бігом часу змирились з тією зміною. Коли наближались Різдвяні свята, невелика група вірних попросила відправити отця Літургію на Різдво за Юліанським календарем, але їм було відмовлено. Зміна календаря приводить багатьох до асиміляції і то за короткий час.

Але бажання затримати для себе і дітей наш обряд, календар і мову не залишали багатьох людей. Тоді вирішили в залі «Тризуба» скликати збори, щоб дізнатися скільки є однодумців. Ці вірні не були жодними бунтівниками, просто вони вважали, що мають право на своє і бути єдиними у вірі, традиції і мові зі своїми братами і сестрами з України. На ці збори прийшло багато людей. Одні були зацікавлені в тій думці, деякі прийшли просто заради цікавості, що з того вийде. Рішенням більшості вірних тих зборів було прийнято створити нову парафію за старим календарем (Юліанським) під покровом Св. Арх. Михаїла.

Був вибраний тимчасовий провід для підготовки нової парафії. На голову Парафіяльної ради був вибраний п. Ілярій Мазепа. Завданням було поставлене до утвореної управи знайти приміщення і священика, щоб була можливість відсвяткувати Великодні Свята. Це був 1975р.Б.Тим пристановищем для новоутвореної парафії була українська - православна парафія Св. Покрови. Першим парохом був отець Любинський. Дяком п. Богдан Аннюк. Регентом п. Євген Фаріон. Розпочалось нормальне парафіяльне життя. Підготовка до Великодніх свят. Перші Великопосні місії проводив ще Архимадрид о. Любомир Гузар.

Парафіяни Покрови ставилися до наших парафіян як справжні брати. За це ми щиро вдячні і ту пам'ять і молитву будемо нести завжди.

Трохи окріпши, парафіяни Св.Арх.Михаїла розпочали пошуки, щоб придбати свою посілість і там побудувати свою святиню. Буквально за один день після Літургії була проведена збірка і зібрано було 60.000$.Це була дуже велика сума грошей, що дала можливість розпочати пошуки землі.

Після тривалих пошуків за інформацією п. Василя Найдан була знайдена велика посілість, що в Дженкінтавн. Після одобрення громади і зустріччю з господарем землі був внесений завдаток для купівлі цієї посілості. Щоб отримати повну суму грошей для купівлі посілості, 10 парафіяльних родин, заставивши своє майно, отримали повну суму грошей для купівлі посілості. Всі парафіяни в той час, як і сьогодні, були надзвичайно духовно піднесені і у всякий спосіб допомагали у житті парафії.

1976р.Б. 21 вересня на Різдво Пресвятої Богородиці на теренах США перебував Блаженніший Патріарх Йосип Сліпий, і того дня на запрошення громади Він з пастирським візитом завітав на посілість. Була відслужена Св. Літургія і поблагословенна ця земля. В цей день падав дуже рясний дощ і буквально з приїздом Патріарха на посілість дощ зупинився і вийшло сонце. Все Боже створіння приєдналось до молитви Патріарха і всіх вірних.

А на Св.Літургії Патріарх Йосип промовив пророчі слова « Збудуйте тут церкву на славу Божу, бо тут до вас прийде колись багато людей, а ви їх пригорнете до себе». І так сталось.

Посілість була після того у швидкому часі викуплена. В низу в будинку господаря власними силами було зроблено малу церковцю, де відправлялися Святі Літургії і вділялися Святі тайни. Розпочалось повноцінне парафіяльне життя. Розпочали діяти при церковні організації Сестрицтво Св.Анни, Братство Івана Богослова, Братство молоді Бориса і Гліба. Майже кожної неділі після Св.Літургії щось відбувалось в парафії. Буквально за декілька років було сплачено позику за посілість і громада Михайлівки стала власником цього маленького клаптика України, де було все рідне: віра, культура і мова. Робота продовжувалась, головою будівельного комітету був обраний п.Роман Левицький. Під його проводом було вирішено побудувати церкву в гуцульському стилі. 1989-1990 роки, коли почали будувати церкву. Парохом тоді був отець Зенон Злочовський. Побудована також була дзвіниця, а дзвін при освяченні назвали Тарас, в пам'ять довголітнього скарбника Тараса Горбачевського.

Життя продовжувалось, теж в скорому часі за сприяння парафіян і Сестрицтва Св.Анни їхній праці був сплачений борг за церкву. В цей час завіса Радянського Союзу впала. І почали приїжджати нові іммігранти з України. Наші брати і сестри, яких ми з відкритими руками і серцями зустрічали. Це був свіжий дух і приплив у парафіяльне життя. В 2004 р.Б. церква була освячена Митрополитом Філадельфійським Стефаном Сорокою і є невід’ємною частиною Української Католицької Церкви в США. Кожний з новоприбулих тут знаходив і знаходить по сьогоднішній день святе місце, невичерпне джерело свого рідного і близького, яке наповнює віру в Бога, дає наснагу до життя.

Парафії також відвідували відомі діячі як церковні так і політичні: Митрополит Львівський Володимир Стернюк, Блаженніший патріарх емірит Любомир Гузар, перший президент України після розвалу союзу Леонід Кравчук.

Парафія з кожним роком зростає. Ми проводимо багато парафіяльних заходів в продовж року на нашій посілості : фестивалі весняні і осінні, на які приходять багато наших парафіян і гостей ,поїздка в гори на човни, толоки, новорічні забави, концерти ,свята при певних подіях . Кожного тижня виготовляємо вареники. Кожної неділі приготовляємо сніданки для парафіян після Літургії. Навчаємо дітей релігії. Організовуємо поїздки по різних культурно – релігійних місцях. Та ще багато чого різного .Це все продовження після церковного життя .При парафії є Парафіяльна рада, Сестрицтво Св.Анни, Спільнота Матерів Молитви ,Братство Молоді і Вівтарна Дружина. Дивлячись на теперішні потреби ми бачимо що наші приміщення не можуть задовільнити наші потреби.

У 2007 р.Б. було прийняте рішення на парафіяльних зборах про розбудову парафії. (Побудова Парафіяльного Залу).Це дає нам можливість більше поширити наше парафіяльне життя. Це релігійно - мистецькі класи, як для старших так і для молодших, садочок для дітей, табір на літо ,парафіяльні концерти і свята.

2015 р.Б. Митрополит Архієпископ Філадельфійський Стефан Сорока освятив місце для побудови парафіяльного залу. Робота розпочалась і триває.

Довідка. Парафія Святого Архистратига Михаїла живе за Юліанським календарем (Українським)і всі Богослужіння відправляються тільки в українській мові.

Перелік