Церква Пресвятої Трійці (с. Майдан, Тернопільська область)

Дерев'яний храм у селі Майдан було споруджено в 1700 році. Його закупили у сусідній парафії села Скородинці Чортківського району. Парафію утворено у 1926—1927 роках. Греко-католики села до утворення окремої парафії духовно належали до сусідньої парафії села Тудорів.

Священник о. М. Самовицький ініціював придбання і перенесення церкви з села Скородинці і першим розпочав там відправи.

У 1946 році державні функціонери парафію насильно перевели в московське православ'я, а в 1956 році церкву взагалі закрили. У 1973 році храм відкрили.

У 1992 році парафіяни села Майдан перейшли в УГКЦ.

У 2005 році о. Григорій Полоз, який спочатку проводив богослужіння у старій дерев'яній церкві до 2009 року запропонував побудувати храм на новому місці і взяв на себе організацію такої нелегкої місії. Допомагали йому голова парафіяльної ради Петро Рибак і старша сестриця Стефанія Юсипів. Церква побудована на майнові паї парафіян та за пожертви жителів 54 навколишніх сіл. Будівництво тривало у 2005-2008 рр. Споруджувала храм будівельна бригада з с. Оленівка під керівництвом Степана Дмитришина. Архітектор церкви — Й. Кулик. Автори іконостасу — Б. Ковальчук і А. Канон. Освячення 8 червня 2008 року, на храмове свято Пресвятої Трійці, здійснив єпископ-емерит Івано-Франківський Софрон (Мудрий) за участі Апостольського Адміністратора Бучацької єпархії о. Димитрія Григорака, ЧСВВ.

У 2012 році парох о. Григорій організував будову двоярусної дзвіниці біля нової святині. У зв'язку з доленосними подіями 2013—2014 роках за ініціативи пароха о. Григорія споруджується пам'ятник Небесній сотні і воїнам-борцям за єдність, гідність і волю українського народу.

На території парафії діють: братство «Апостольство молитви», Вівтарна дружина, спільнота «Матері у молитві». Катехизицію проводить парох о. Григорій у храмі.

Парафія мас у власності костьол і парафіяльний будинок, колишній молитовний дім «Віри Мойсея», а також стару дерев'яну церквицю, на території' якої є капличка для літніх відправ. На території парафії е дванадцять хрестів.

Парохи:

о. Роман Волощук,
Михайло Матвійчук,
о. М. Самовицький,
о. Роман Гузан,
о. Михайло Бениш,
о. Андрій Литвинюк (з 1932),
о. Іван Гура (з 1946),
о. А. Литвинюк,
о. Тимофій Буштинський,
о. В. Ганішевський,
о. Івана Гуру (1992—2001),
о. Григорій Полоз — адміністратор (з 29 липня 2001) та парох (з 30 липня 2003) парафії.

Перелік