Церква Благовіщення Пресвятої Богородиці (с. Торське, Тернопільська область)

Парафію утворено в XIX столітті. Храм збудовано у 1843 році. Його перебудували із недобудованого костьола, який не завершив місцевий землевласник Семинаговський. Громада села викупила недобудовану споруду і відкрила там церкву. Жертводавцями була громада села.

Іконостас виготовили і оформили жителі села Василь Склярчук, Микола Лозінський та Михайло Воднарчук уже в оновленому у 1990 році храмі.

Парафія і церква діяли і в часи існування Радянського Союзу та під підпорядковувалися Московському патріярхату. У грудні 1990 році, після проголошення легалізації УГКЦ, парафія і храм знову повернулися в її лоно.

При парафії діє братство «Апостольство молитви».

Парохи:

о. Михаїл (прізвище невідоме) греко-католик
о. Яків Онофрікович греко-католик
о. Григорій Антонович греко-католик
о. Леопольд Зелевський греко-католик
о. Іон Глінський греко-католик
о. Іван Рудницький греко-католик
о. Євген Алексевич греко-католик
о. Степан Вовчук греко-католик
о. Петро Саврій греко-католик
о. Данило Кравчук греко-католик
о. Онуфрій Швигар греко-католик
о. Іван Рудковський греко-католик
о. Іван Сивак греко-католик Народився 19 січня 1952 року в с. Ласківці, що на Теребовлянщині. Рукоположений 28 грудня 1978 року. Служив у селах Торське, Довге, Плебанівка, а також у м. Теребовля. Був деканом Теребовлянського деканату УГКЦ. Член НСКУ. Зустрічався з Папою Римським Іваном Павлом ІІ, з патріархом Любомиром Гузаром, брав участь у посвяченні першого каменю Собору Зарваницької Матері Божої. Автор багатьох статей на релігійні та краєзнавчі теми; збірки «Дарунок» (2020). Склав молебень священномученикам Миколі Цегельському та Миколі Кондрату. Нагороджений мітрою та нагрудним золотим хрестом з прикрасами. Помер 17 жовтня 2020 року в Теребовлі
о. Петро Двірник греко-католик
о. Ярослав Шмиглик з 1993 греко-католик

Перелік