Церква Покрови Пресвятої Богородиці (смт Гусятин, Тернопільська область)

Нижній храм

Отець Геннадій Михайлюк, парох церкви святого Онуфрія, ініціював збір підписів на дозвіл виділити земельну ділянку під будівництво меркни. Незабаром на мальовничім місцевості біля лісу, поблизу ще діючих на тон час санаторіїв «Медоборів» і «Збруч», громада Гусятина збудувала церкву-капличку. Отець Роман Кріса, який на той час проводив богослужіння, дяк Василь Павлюк, старші брати Зиновій Пастасовський і Миром Буячок приділяли багато часу й організаторських здібностей для побудови церкви.

У 1996 році було освячено наріжний камінь і пам'ятний знак для будівництва церкви Пресвятої Богородиці. Кошти на побудову храму жертвувала вся громада, а також жителі багатьох сіл Гусятинщини і на віть із-за кордону. Будівництво тривало 16 років.

У верхньому храмі діють: спільнота «Матері в молитві», Вівтарна дружина.

Верхній храм

У 1994 році гусятинська церква уже не помішала зростаючої кількости парафіян, тому владика Тернопільської єпархії Михаїл Сабрига два своє благословення на створення нової парафії і будівництво храму на честь Покрови Пресвятої Богородиці.

29 квітня 1994 року утворено парафію та зареєстровано ЇЇ статут в державних органах влади. Завдяки старанням о. Романа Кріси проєкт церкви виконав відомий тернопільський архітектор Михайло Нестриб'як, поєднавши стилі раннього і сучасного українського бароко. ЗО червня 1996 року владика Михаїл Сабрига освятив наріжний камінь для будівництва храму. Жертводавцями побудови церкви Покрови Пресвятої Богородиці були всі парафіяни, місцеві підприємства і організації, благодійна закордонна організація «Церква в потребі».

У нижньому храмі діють: братства «Апостольство молитви» та «Матері Божої Неустанної Помочі», Вівтарні дружини, спільноти «Третій чин сестер Василіянок», «Матері в молитві», УМХ.

На території парафії є капличка Матері Божої Неустанної Помочі і Пресвятої Богородиці.

Парохи:

о. Роман Кріса (нижній храм),
о. Петро Гудима (з 2011, верхній храм).

Перелік