Церква Успення Пресвятої Богородиці (с. Пробіжна, Тернопільська область)

1990—1907 — збудувано кам'яну церкву, на місці дерев'яної. Храм освятива блаженний священномученик Григорій Хомишин — владика Станіславської єпархії. Окрасою храму є фрески у вівтарній частині, виконані ще у роки Першої світової війни «Тайна вечеря», «Ісус бере на себе хрест», фігури Ісуса, Матері Божої та Йосифа, а також орган, який спорудили у 1930-х роках.

1946 — парафія переходить до РПЦ.

1990 — храм повернувся до УГКЦ.

1997 — місцевий умілець спорудив іконостас. На парафії неодноразово відбувалися єпископські візитації з нагоди різних подій: освячення іконостасу (владика Михаїл Сабрига, 1997), священича хіротонія о. Івана Гопка (владика Павло Василик), освячення престолу (владика Іриней Білик, 2004), священича хіротонія о. Сергія Топольницького (владика Іриней Білик, 2007).

2000 — у Пробіжній був великий буревій, який пошкодив багато будинків, а також споруду храму. Завдяки пожертві вірян, а особливо владики Петра Стасюка з Австралії, церкву було відремонтовано.

При парафії діють: «Апостольство молитви», архибратство «Матері Божої Неустанної Помочі», Марійська дружина, Вівтарне братство, спільнота «Матері в молитві», біблійний гурток.

На території села є дві каплиці: Різдва Пресвятої Богородиці та святителя Миколая, фігура Матері Божої на честь скасування панщини, костьол Преображення Господнього. Парафія має у власності два парафіяльних будинки, один з яких — проборство.

Парохи:

о. Василь Саноцький
о. Жарий
о. Юрик
о. Анатоль Сидоренко
о. Володимир Романишин
о. Роман Гончарик 1990—1996
о. Зіновій Пасічник від 2006 донині

Перелік