Церква святої великомучениці Параскевії (с. Жулин, Львівська область)

Місцеву дерев’яну церкву з головної дороги не видно, тому перед автобусною зупинкою (якщо їхати в сторону с. Розгірче) повертаєте праворуч, їдете вулицею до кінця і праворуч, біля народного дому "Просвіта" побачите церкву.

Вона збудована у 1892 р. на місці попередньої дерев"яної церкви св. Параскеви і була дочірньою (філійною) до церкви в селі Семигинів. Пам'ятка архітектури місцевого значення.

Будівля стоїть біля вулиці, на рівній ділянці, яка обривається в північно-західному напрямі. Огорожа від вулиці цегляна, з інших сторін - металева, а в 1960-х рр. усе подвір"я було обмежене дерев"яним парканом. Церква має три зруби, до вівтаря з обидвох сторін прибудовані ризниці, до бабинця з південного-заходу - присінок, з північного-заходу - прибудова незрозумілого призначення. Церква оточена піддашшям. Низький світловий восьмерик над навою накритий банею, яку завершує великий сліпий ліхтар з маківкою. На південь від церкви стоїть двоярусна дзвінниця (з вигляду мурована), за формою дуже подібна до дзвінниці біля церкви в сусідньому Семигинові.

Перелік