Церква Покрови Пресвятої Богородиці (с. Нежухів, Львівська область)

Існуюча деревяна церква збудована у 1875 р. (за іншими даними у 1865 р.). Була дочірньою до матірної церкви в селі Голобутів. Пам'ятка архітектури місцевого значення. Церква в користуванні громади УГКЦ.
Стоїть на північ від центру села, при дорозі, на схід від цвинтаря. Видовжена у плані, тризрубна, одноверха будівля. Її квадратовий вівтар, до якого з обидвох сторін прибудовані ризниці, орієнтований на північний схід. До вівтаря у південно західному напрямі прилягає ширша квадратова нава і вужчий бабинець. Давніше він також був квадратовий у плані, але після розбудови по осі тепер удвічі довший (стару частину видно по закінченню піддашшя).
До бабинця ведуть входи з заходу і півдня. Вузьке піддашшя є на стінах вівтаря, нави і частково бабинця. Стіни церкви були шальовані вертикально дошками, а під час зовнішнього ремонту у 2010 р. їх ошалювали горизонтально горбилем, покриття дахів замінили металізованою бляхою. Нава вкрита пірамідальним дахом, на який посаджена цибуляста баня.
Бабинець вкритий двосхилим, вівтар - двосхилим причілковим, а ризниці трисхилими дахами. На південь від церкви у 2004 р. збудували муровану триярусну дзвіницю, вкриту банею аналогічно церкві.

Перелік