Церква Різдва Пресвятої Богородиці (с. Воля-Довголуцька, Львівська область)

Про місцеву церкву було відомо у XVIII ст. На місці існуючої раніше була дерев`яна церква св. Миколи з 1826 року. У 1932 році її перебудували (за іншими даними вона згоріла) (над входом до церкви у Волі-Довголуцькій висить табличка з датами: "1927 - 1932") за проектом архітектора Ростковича, а 1935 року освятили під новою назвою - Різдва Пр. Богородиці. До 1939 р. її покровителем був Карло Герц - місцевий землевласник.
Дерев`яна церква стоїть на східній околиці села, на низькому підвищенні, біля потоку. Церква відразу сподобалася, можливо тому, що має п`ять верхів. Забігаючи наперед зазначу, що дерев`яні церкви у Волі-Довголуцькій і сусідній Довголуці зовні дуже подібні. Оскільки святиню в Довголуці збудували трохи раніше, очевидно, з неї "зняли копію" і змінили деякі деталі.
Будівля стоїть на кам`яному фундаменті, хрестова у плані, має гранчасті вівтар і бокові крила нави. До вівтаря симетрично прибудовані ризниці. До бабинця із заходу прибудований присінок, над яким існує виступ із спареними вікнами, мабуть, хорів. Кидаються у вічі великі профільовані випусти зрубів, особливо на частинах будівлі гранчастої форми. Стіни нижче піддашшя складаються з фарбованих брусів, вище - вертикально шальовані дошками з лиштвами.
Середхрестя нави на четверику завершує світловий восьмерик, накритий високим верхом з ліхтарем і маківкою. Такої ж форми верхи влаштовані на восьмибічних вежах, які стоять на гребенях дахів бабинця, вівтаря і бокових крил нави. У південно-східній частині церковного подвір`я не можливо не побачити блакитного кольору надгробну скульптуру Пр. Богородиці з Дитям. Ліворуч головного входу святині також є скульптура Пр. Богородиці, але сучасна, білого кольору.

Перелік