Церква Покрови Пресвятої Богородиці (с. Гірне, Львівська область)

Найраніше про місцеву церкву написано у 1515 році. В інвентарі церкви Покрова Пр. Богородиці від 1796 р. зазначено, що вона збудована з різаного соснового дерева у 1746 р. Біля неї стояла дерев`яна дзвіниця, також з різаного дерева. Існуюча дерев`яна церква збудована у 1856 р. (за іншими даними - 1863 р.) на кам`яному фундаменті. У 1886 р. її всередині розмалював відомий художник Корнилій Романський. Того самого року будівлю накрили цинковою бляхою.
В описі церкви 1901 р. написано, що будівля була велика, в доброму стані, а дзвіниця, яка погрожувала впасти, була розібрана. Нову муровану дзвіницю звели у 1910 р. У 1923 р. провели загальний ремонт церкви. В ніч з 9 на 10 квітня 2007 р. невідомі пограбували церкву: вкрали два копія і приблизно 200 гривень. Пам'ятка архітектури місцевого значення. Церква в користуванні громади УГКЦ. У селі в 1848 р. народився відомий архітектор мурованих і дерев'яних церков - Василь Нагірний.
Церква стоїть в центрі села, між дорогою до Верхнього Синьовидного і забудовою, на рівній ділянці на цвинтарі. Гранчастої форми вівтар церкви, з прибудованими з обидвох боків ризницями, орієнтований на північний захід. По осі у південно східному напрямку до нього прилягає квадратова в плані нава з прямокутними бічними раменами і прямокутний бабинець. Підвалини будівлі по периметру прикриває захисний дашок.
Стіни церкви по останньому зовнішньому ремонті шальовані вертикально дерев'яною вагонкою, дахи перекриті металізованою бляхою. Крім головного входу до бабинця, існує бічний у повздовжній стіні північного бічного рамена. Стіни бабинця і бічних рамен зміцнені вертикальними брусами жорсткості. Ліхтар з маківкою вінчають грушасту баню, посаджену на світловий восьмерик середхрестя нави.
Гребені двосхилих причілкових дахів бабинця, бічних рамен і п'ятисхилого даху вівтаря вінчають маленькі маківки на ліхтарях. На схід від церкви розташована велика мурована двоярусна квадратова дзвіниця. На її чотирисхилому даху поставлений деревяний восьмерик з арочними голосниковими отворами по периметру, завершений грушастою банею, яку вінчає ліхтар з маківкою.
На цвинтарі можна побачити пам'ятники священикам: "Тут спочиває парох с.Гірне о. Ковалишин Іван помер 5/08 1957 у 69 році свого трудолюбивого життя та плодотворної праці у винограді Христа...". "На вічную пам'ять священнику о. Михаілу Василовському який прослужив в с. Гірне з 1956 - 1989".

Перелік