Церква Воздвиження Чесного Хреста (с. Семигинів, Львівська область)

Існуючу церкву, за словами дослідника деревяних церков Василя Слободяна, почали будувати в 1938 р. на місці попередньої деревяної церкви Воздвиження з 1892 р., а освятили 16 листопада 1941 р. Давніше церква була парафіяльною (до неї належала філіяльна церква з сусіднього села Жулин). У 2009 р. розпочали зовнішній ремонт церкви. Пам'ятка архітектури місцевого значення. Церква в користуванні громади УГКЦ.
Стоїть в центрі села, біля головної дороги, на рівній ділянці. До церкви ведуть два входи: з головної дороги через подвір`я, на якому стоїть будинок і сходами з вулиці. Хрещата у плані, одноверха, орієнтована вівтарем на північний схід. До квадратового зрубу нави з південного заходу прилягає прямокутний бабинець, з обидвох сторін - гранчасті бічні рамена, з північного сходу - також гранчастий вівтар з прибудованими ризницями.
До бабинця від заходу після 2000-го року прибудували присінок з двома дверима. Бічний вхід до церкви - у південному бічному рамені нави. Церкву оточує піддашшя на випустах вінців зрубів. Під опасанням стіни з голого зрубу, над опасанням - шальовані вертикально деревяною вагонкою (до ремонту були шальовані вертикально дошками і лиштвами). Середхрестя нави на четверику завершує світловий восьмерик, вкритий банею з ліхтарем і маківкою.
На гребені двосхилого даху бабинця і багатосхилих бічних рамен і вівтаря посаджені восьмибічні ліхтарі з маківками. На південний захід від церкви у 1989 р. збудували нову двоярусну муровану дзвіницю на місці старої дерев`яної надбрамної з XVIII ст.

Перелік