Церква святого Миколая (с. Верхня Стинава, Львівська область)

Збудована у 1904 році за проектом архітекта Василя Нагірного. Сьогодні в користуванні православної громади Верхньої Стинави.
Дерев`яна церква знаходиться у центрі села, на невеликій похилій ділянці, затиснутій з одної сторони територією школи, з іншої - житловою забудовою. Орієнтована вівтарем на північний-схід. Будівля поставлена на кам`яний фундамент, хрестова у плані, одноверха. До гранчастого вівтаря з обидвох сторін прибудовані ризниці, бічні крила нави короткі. Церква оточена піддашшям.
Стіни під ним вертикально шальовані дошками, над піддашшям - дошками з лиштвами. Широкий карниз під дахом чомусь обривається на торцевих стінах бічних крил нави. Праворуч головного входу до церкви розташований великий образ св. Миколая, ліворуч - очевидно, Воздвиження Чесного Хреста. Крім головного входу існує боковий у правому крилі нави зі сторони дороги.
Середхрестя нави завершує високий світловий восьмерик, накритий банею, яку завершує маківка на восьмибічній основі. Такі ж маківки увінчують гребені дахів бабинця, бічних крил нави та вівтаря. На південь від церкви стоїть дерев`яна триярусна дзвіниця, накрита наметовим дахом з маківкою. Праворуч вхідної брами поставили на постаменті фігуру Пр. Богородиці, накриту дахом на металевих трубах.
У центрі села, при дорозі, парафіяни УГКЦ перевезли з с. Андріянів на Городоччині дерев`яну церкву-каплицю, щоб не конфліктувати з вірними УПЦ, які не дозволили почергове богослужіння в старому храмі.

Перелік