Церква Святої Параскеви П'ятниці (с. Будилів, Тернопільська область)

З архівних документів довідуємося, що крім церкви в Будилові був костел, побудований добродієм Тернопольским у 1855 році, зруйнований 1984 році. У ньому був чудовий орган і там співав хор. У костелі відбувалисяБогослужіння, які відвідували не тільки поляки, але й українці.

В Будилові у час служіння на парафії о. Юрія Чубатого було створено «Братство Тверезості». За його старання було закуплено протипожежну помпу й з відставних військових утворено першу пожежну сторожу, яка згодом стала основою товариства «Січ». 1896 р. він заснував читальню «Просвіти», організував у селі осередок протипожежного товариства «Дністер» з осідком у Львові, на противагу польському товариству «Фльоріянка».

Архітектура храму також унікальна. Він збудований у формі ротонди, яку мали давньогрецькі толоси, деякі давньоримські храми (Пантеон). У Тернопільській області такий храм єдиний.

На території храму збереглися до наших днів хрести, датовані ХVІ- ХVІІ століттям: на честь скасування панщини 1848 року, на місці поховання отця Івана Погорецького 1787 р.

У 2010 році, при демонтажі старого престолу віднайшли справжні скарби: золочену монстранцію, три хрести, фігури Христа та Богородиці, капсулу з прізвищами жертводавців і будівничих храму. Заховав атрибути колишній парох о. Роман Дякон, щоб зберегти їх від знищення радянською владою.

Під час ремонту церковного господарського приміщення було знайдено образ «Ісус Христос у вишиванці». Унікальність його полягає в тому, що Ісус зображений у вишиванці червоно-чорних кольорів – кольорів прапора УПА. Образ «Христос у вишиванці» хронологічно відноситься до 30-х років ХХ століття, вони створювалися для піднесення національної свідомості, патріотизму і віри в незнищенність УГКЦ. Та, нажаль, подібні образи не збереглися до сьогодні, адже тримати їх в оселях було надто небезпечно. Тому ця знахідка є дуже цінною і неповторною.

14 листопада 2010 року владика Василій Семенюк, єпарх Тернопільсько-Зборівський освятив престіл у храмі. Він також є унікальним. Виготовлений з чотирьох порід дерева, на кутах вирізьблені реформатори Святої Літургії: Яків, Брат Господній, Іван Злотоустий, Василій Великий, Папа Григорій Двоєслов. А на чотирьох стінках престолу зображені євангелисти Марко, Матей, Лука та Іван.

15 листопада 2011 року на подвір’ї храму освячено скульптурну композицію на честь Пресвятої Богородиці та блаженного Івана Павла ІІ: монументальну споруду Папи Римського, який стоїть у стіп Пресвятої Богородиці. Ця скульптурна композиція є першим пам’ятником блаженному Івану Павлу ІІ на території Тернопільсько-Зборівської єпархії.

Перелік