Церква апостола і євангелиста Івана Богослова (м. Рожище, Волинська область)

Точкою відліку в зародженні спільноти УГКЦ в м. Рожище, прийнято вважати декрет місцевого ієрарха Кир Йосафата від серпня 2013 року, в якому він благословляє отця Сергія Василіва на душпастирське служіння в цьому містечку. Таким чином 24 серпня 2013 року за підтримки п. Ореста Кметюка, п. Люби Музики, п. Анни Савіцької-Пасельської, та п. Василя Іваника отцю Сергію вдалося зорганізувати, на місцевому майдені, першу зустріч майбутньої спільноти. В результаті зібрання вдалося досягнути наступних рішень: 1) об'єднати зусилля для зведення святині Української Греко-Католицької Церкви; 2) з огляду на історичну приналежність містечка до греко-католицької катедри святого Івана Богослова (м. Луцьк), обрати саме цього святого покровителем основаної парохії.

Перші спільні молитви парохіяльної спільноти відбулись в приватному домі на околиці міста, в якому проживав священник о.Серій Василів з родиною, а одну з кімнат було тимчасово переобладнано під богослужбову каплицю. Варто підкреслити, що організація спільноти була досить мобільною і вже на свято Різдва Пресвятої Богородиці (21 вересня 2013 року) була відслужена перша Божественна Літургія. З того часу Українська Греко-Католицька Церква відновила свою душпастирську діяльність на теренах Рожищенського району, яка політичною і фізичною силою російського царату була заборонена з 40-х. років XIX століття. Однак і по сьогодні на теренах району збережені архітектурні пам'ятки, що засвідчують закоріненість УГКЦ в історичній та культурній парадигмі даного краю. У 1777 році в місті Рожище греко-католицький єпископ Кипріян Стецький зводить єпископську резиденцію, яку в 1826 році російська влада забрала і передала в користування роду Стройновських, а згодом до князя Багратіона-Імеретинського та родини Сєментковских. Також в селі Городиня (Рожищенського району) збережена церква Покрову Пресвятої Богородиці збудована в 1762 році. Істотні перебудови оминули також Михайлівський храм в с. Щурин зведений в XVII столітті, а також храмову дзвіницю з XVIII століття. Серед цієї архітектурної панорами також потрібно згадати про храм святого Луки в с. Доросин та Свято-Троїцький храм в с. Рудка-Козинська збудовані у XVIII столітті.

Молитовне та Богослужбове життя громади св. Івана Богослова, зосереджувалось довкола орендованого отцем Сергієм помешкання включно до Пасхи 2014 року. Та з огляду на те, що будинок знаходився на околиці міста, участь в Богослужіннях, регулярно, могла брати тільки незначна кількість вірних (здебільшого дві родини). Разом з тим, парафіяни неодноразово зверталися до місцевих депутатів з проханням надати замельну ділянку для побудови храму. В недовгому часі отримавши в користування ділянку, поруч з районною лікарнею та школою інтернатом, вірні, за допомогою жертводавців, розпочали зведення тимчасової каплиці для проведення богослужінь. Освячення святині в честь святого Івана Богослова здійсних Преосвящений владика Йосафат (Говера) 24 серпня 2014 року.

Після споруждення каплиці та зосередження Богослужбового життя навколо неї, число парафіян значно збільшилося (з 8-ми до 60-ти вірних). На даний час при парафії діє недільна школа для дітей та дорослих. В часі підготовки до ключових празників церковного року (Різдва та Воскресіння Христового) проводяться реколекції, які охоплюють усі вікові категорії вірних. Серед численних парохіяльних заходів варто виокремити зокрема такі: Хресні дороги за участю дітей та семінаристів, міжконфесійні зустрічі та моління, святкування дня св. Миколая у навчально-реабілітаційному центрі, парохіяльна розколяда, допомога бійцям АТО та вимушеним переселенцям, поклоніння мощам св. Миколая Чудотворця, парохіяльний пікнік. На даний час також розробляється проектна документація для будівництва храму та парафіяльного будинку.


Перелік