Церква Покрови Пресвятої Богородиці (с. Перетоки, Львівська область)

У роки підпілля служіння в церкві відбувались нерегулярно. Священик був змушений добиратися до парафії. Парафіянам доводилося ходити пішки на Літургії до сусідніх сіл, де церква була відкрита (Стенятин, Скоморохи). Ревні родини переховували священика, сходилися на молитви, довгі і повчальні розмови зі своїм духовним пастирем.

У нелегкий час переслідування, з 1946 року, храм був закритий. Була спроба зробити склад для добрив, але голова колгоспу допоміг громаді, щоб у приміщенні церкви був музей.

У 1988 р. на свято Покрови відбулося відкриття храму і урочиста Служба Божа. На згадку про цю подію понині стоїть пам’ятний хрест.

У 1991 р. з благословення владики Володимира Стернюка парафія нашої церкви повернулася до УГКЦ.

У 1995-1996 роках відновили і оздобили свій храм. Реставрацію іконостасу, роботи худ. Монастирського виконав київський художник Анатолій Март. Багато допоміг голова колгоспу Іван Коробко.

При церкві діє церковне братство і сестринство, церковний хор. Заняття в недільній школі проводяться під проводом учителя-катехита, дружини священика Наталії Щеглюк. Діти беруть участь змаганнях, конкурсах, концертних заходах. Кожного року проводиться дитяча Хресна Дорога, організовуються різдвяні вертепи, урочисто відбувається Перше Св. Причастя. У 2005 р. школярі с. Перетоки брали участь у духовному фестивалі для молоді, присвяченого Пресвятій Євхаристії в м. Сокаль. Спільно парафіяни із священиком організовують багато духовно-розважальних заходів: учні разом з батьками поставили виставу на 4 дії “Розпни Його”, “Ми є родина у Христі”, з нагоди Дня Незалежності України тощо.

Із благословення владики Михаїла Колтуна відбулася різдвяна Св. Місія, яку провели отці-місіонері Дмитро Кубацький і Василь Гладенький. Отець-парох відбуває прощі з людьми і окремо з молоддю до Крехова, Зарваниці, Заглини.
Проведені ремонтно-реставраційні роботи даху і купола храму, а також облаштовується територія навколо храму.

Перелік