Церква Воздвиження Чесного Хреста Господнього (с. Білокриниця, Тернопільська область)

В описі церковного майна 1805 року зазначено, що церкву Воздвиження Чесного Хреста Господнього збудовано з різаного дерева на дубових підвалинах, покрито ґонтом. Ймовірно, що у 1800-х роках парафія і церква були дочірніми та ними опікувалися священики з Олієва.

З лівого боку при в'їзді в село стоїть хрест Свободи на честь скасування панщини, а в центрі населеного пункту — фігура Матері Божої.

У 1913 році за о. Антона Сосенка змурували нову церкву замість старої. Одним із поштовхів до побудови нової церкви стала воля Агнєшки Вайди, яка заповіла певну суму на будівництво нового храму.

У роки Першої та Другої світових воєн церква зазнавала пошкоджень, але була відновлена. Закрили її у 60-х роках XX століття, а в 1980-х роках атеїсти знищили інтер'єр храму. У 1989 році церкву відкрили і з часом відновили. У жовтні 1991 року після багатьох років переслідувань парафія Воздвиження Чесного Хреста ГНІХ була офіційно відновлена.

При парафії діють спільноти «Матері в молитві», заснована 11 вересня 2011 року, Марійська дружина, заснована у жовтні 2011 року, Вівтарна дружина.

Парохи:

  • о. Семен Назаревський (середина 18 століття),
  • о. Василь Томашинський (1778),
  • о. Антон Сосенко,
  • о. Богдан Кирич,
  • о. Олексій Боднарчук (з 29 грудня 2009).
Перелік