Церква святих Петра і Павла (с. Бліх, Тернопільська область)

Села Бліх і Мильно до 2005 року утворювали одну парафію Різдва Пресвятої Богородиці. У 2003 році громада с. Бліх розпочала будівництво нового храму, який назвали на честь святих верховних апостолів Петра і Павла, в 2005 році виготовили статут парафії, який у тому ж році зареєстрували.

Будівництво храму розпочали освяченням наріжного каменя у жовтні 2003 року, яке здійснили о. М. Бобровський, о. Г. Мисан та о. В. Небесний. Архітектор проєкту — Наталія Дацюк.

У 2005 році зведено стіни храму і накрито їх бляхою. У 2006—2010 роках проводили штукатурні роботи та оздоблювали храм. У 2010—2013 роках виготовили іконостас, автором якого є Степан Луканюк, у ті роки розписали храм художники Євген Гірняк і Марія Шаповал. Храм збудовано і оздоблено за кошти парафіян с. Бліх та інших жертводавців.

Храм у 2013 році освятив митрополит та архиєпископ Тернопільсько-3борівський Василій Семенюк.

У 2010 році парафію відвідав архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк і благословив село мощами святого Івана Хрестителя.

При храмі діють: Вівтарна і Марійська дружини, братство Серця Христового, спільнота «Матері в молитві», парафіяльна рада. Члени братства та спільноти часто відвідують різні відпустові греко-католицькі місця.

У співпраці зі школою і місцевою владою в державні чи релігійні свята відбуваються походи до символічної могили Борцям за волю України та хресні ходи.

На парафії є хрест на честь скасування панщини у 1848 році, хрест на символічній могилі Борцям за волю України та іншими.

Перелік